CHP, Kalkınma Ajansı Kanun'un iptalini istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2006 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdi.
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, bu başvuru ile birlikte AK Parti hükümeti döneminde Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru sayısının 74'e çıktığını söyledi.

Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı hükümleri hakkında Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla dava açtıklarını belirten Kılıçdaroğlu, ?Kalkınma ajansları ne bir kamu kuruluşu ne bir özel kuruluş, ama kamu kaynağı kullanıyor. Anayasa'ya ciddi aykırılıklar var? dedi.

İPTALİ İSTENEN MADDELER

CHP'nin başvuru dilekçesinde, kamu ajanslarının, bir kamu idaresi olmadığı, bu nedenle söz konusu kanun ile yapılan düzenlemelerin Anayasa'da öngörülen idari yapının dışında ve bu yapıdan farklı yeni bir örgütlenme birimi niteliği taşıdığı kaydedildi.

Dilekçede, söz konusu kanunun amaçlar başlıklı 1. ve 3. maddesindeki, ?ajansların, bölgeler esas alınarak, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan'ın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacağı? ve ?ajansların, tüzel kişiliği haiz ve bu Kanunla düzenlenmemiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olacağı?na ilişkin hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor.

Başvuru dilekçesinde, kanundaki ajansın görev ve yetkilerinin belirlendiği 5. maddesinin, ?bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmak, diğer projeleri izlemek, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek? şeklindeki hükümlerinin de Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuluyor. Dilekçede, kanunun ?kalkınma kuruluna temsilci gönderecek kamu kurum ve kuruluşları ile özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarının gönderecekleri temsilcilerin sayısının, görev süresinin ve diğer hususların kuruluş kararnamesi ile belirleneceği?ne ilişkin 8. maddesinin 3. fıkrasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor.

Başvuruda ayrıca, Kalkınma ve Yönetim kurullarında özel kesim veya sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer alacağına ilişkin hükmün de Anayasa'ya aykırı olduğu öne sürülüyor. Yatırım destek ofislerine başvuru şekli ve ajanslarda dış denetimin nasıl yapılacağına ilişkin hükümlerin de iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen dilekçede, Kanun'un, ?Ajans personelinin nitelik, statü ve hakları? başlıklı 18. maddesindeki, ?bu fıkra kapsamındaki kişilerden, önceki kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadrolarına müşterek kararname ile atananların, bu fıkraya göre yapılacak atama işlemlerinin ilgili bakan onayı ile yapılacağına? ilişkin hükmün, Anayasa'ya aykırı olduğu savunuluyor.

CHP'nin başvuru dilekçesinde ayrıca, ?ajansların, bu kanunun uygulanmasıyla ilgili iş ve işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacağı?na ilişkin hükmün de iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber