İZTO'da e-fatura uygulaması anlatıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen toplantıda, işadamları e-fatura ve e-defter uygulamaları hakkında bilgilendirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2013 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İZTO'da e-fatura uygulaması anlatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan, e-fatura yollayan firmanın yüzde 57, alan firmanın ise yüzde 62 oranında tasarruf sağlayacağını belirtti, ayrıca 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, e-fatura kullanmak zorunda olan şirketlere ait kağıt faturaların geçersiz sayılacağını söyledi.

E-fatura ve e-devlet uygulamalarının dünyayı düz hale getirdiğini ve büyük kolaylıklar sağladığını kaydeden Doğan, "Bu uygulamalar şirketleri baskı, arşiv ve tasnif maliyetinden kurtarır. Nakit ve ödeme yönteminde otomasyon sağlar, iş sürecini hızlandırır. Fatura bilgileri anında kontrol edilebilir. Anlık ve otomatik veri kaydıyla hata ihtimali en aza iner. Geçmiş yıllara dönük faturalara ulaşmak istediğimizde internet arama motoru gibi anında ulaşabilirsiniz. E-fatura kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahiptir ancak e-faturayı kağıt ortamına dökmek mümkün değildir. Bir e-faturayı yine elektronik ortamda ibraz etmek zorundasınız" dedi.

E-fatura uygulamasının kağıt faturalara oranla büyük ölçüde tasarruf sağlayacağını da ifade eden Doğan şöyle konuştu: "Kağıt faturalarının alıcıya ulaşması ortalama 5 gün sürüyor ancak elektronik fatura ile bu durum anında gerçekleşiyor. Türkiye'de e-fatura uygulaması ne yazık ki içler acısı bir durumda. Dünyadaki e-fatura uygulaması yüzde 5, Avrupa Birliği'nde yüzde 33 olan bu oran Türkiye'de ise binde 5 düzeyinde. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre e-fatura yollayan bir şirket yüzde 57, alan şirket ise yüzde 62 oranında tasarruf sağlıyor."

E-DEFTER İÇİN EN GEÇ 31 MART 2015

Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin, 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerektiğini kaydeden Doğan, "Defterler aylık olarak hazırlanacağından en geç 2014 Aralık ayına ait defterler bu şekilde hazırlanmalıdır ve bu işlem en geç 31 Mart 2015 tarihine kadar yapılmış olmalıdır" ifadelerini kullandı. Doğan'ın ardından Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürü Veli Doğanay ise özel entegratörler konusunda bilgilendirmede bulundu. Toplantıda bulunan İZTO Başkan Yardımcısı Jack Eskinazi de "Teknolojik ilerleme ortamında ancak alt yapılarını ilerleyen teknolojiye adapte eden firmalar ayakta kalır" diyerek elektronik uygulamaların önemine vurgu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber