Meslek liselerine istihdamlı model

Haber Giriş : 01 Nisan 2006 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya'da mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilere iş garantisi verildiğini ifade eden AK Partili Özyılmaz, "Bizde ise tam tersi. Türkiye de bu modele geçmeli" dedi

Almanya'daki mesleki ve teknik eğitim modelini inceleyen AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, bu modelin Türkiye'ye uyarlanabileceğini belirterek "Güçlü Alman sanayiinin arkasında mesleki ve teknik eğitime verilen önem var" dedi. Özyılmaz, meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilere "istihdam garantisi" sağlanmasını, daha sonra sisteme mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrencilerin de dahil edilmesini önerdi. Mesleki ve teknik eğitim modelini incelemek üzere yaptığı Almanya ziyaretinden sonra hazırladığı raporunu Yeni Şafak ile paylaşan Özyılmaz, Almanya'daki eğitim sisteminin, mesleki ve teknik eğitim merkeze alınarak şekillendirildiğini belirterek "Bizde ise tam tersi. Ağırlık genel lisededir, mesleki ve teknik eğitim ise lise eğitimine benzetilmiştir. Bu çarpıklık Türkiye'nin temel problemidir. Eğer buna çözüm bulunursa üniversiteye giriş sorunu, üniversite kapıları önündeki yığılma sorunu, iş hayatındaki kalifiye ara eleman eksikliği sorunu da çözülecektir" diye konuştu.

ÜÇ HAFTA FABRİKADA BİR HAFTA OKULDA

Almanya'da iş dünyası ve meslek odaları ile eğitim bakanlığının ortaklaşa çalıştığını vurgulayan Özyılmaz eğitim sistemindeki işleyişi şöyle anlattı: "Almanya'da 9 yıllık zorunlu temel eğitimini tamamlayarak mesleki ve teknik liseyi seçen her öğrenci, kendi branşıyla ilgili bir fabrikada işe başlar. Dual sistem denilen bu eğitim modelinde hem okuluna gider hem de fabrikada çalışır. Ayın üç haftasını iş yerinde, bir haftasını okulda geçirir. Çalıştığı yerde pratik bilgilerin yanında teorik bilgileri de alır. Bu fabrika öğrenci için öğretmen tutar, eğitim araç ve gereçlerini karşılar. Öğrenci çalışması karşılığında aylık ortalama 500-600 avro kazanır, ayrıca sigortası yapılır."

OKULLAR SEKTÖRLERE GÖRE ŞEKİLLENSİN

Özyılmaz, mesleki ve teknik eğitime öğretmen yetiştiren fakültelerin yöneticileri, YÖK temsilcileri, meslek yüksekokulu müdürleri, eğitimbilimcileri ile sanayi, ticaret, hizmet ve iletişim sektörlerinin temsilcilerinin Milli Eğitim Bakanlığı önderliğinde biraraya getirilmesi, bu toplantıda mesleki ve teknik eğitimin program ve hedeflerinin yeniden belirlenmesi çağrısı yaptı. Özyılmaz, "İş dünyası ve meslek odaları ile yakın temas içinde yeni bir yol çizilmeli. Mesleki ve teknik okulların iş dünyasının ihtiyaçlarına göre kendini ayarlaması sağlanmalı. Sektörde hangi nitelikte elemanların istendiği belirlenmeli. Okullarda iş dünyasından öğretim elemanları dersler vermeli, okul öğretmenleri de kendi alanlarıyla ilgili iş yerlerinde hizmetiçi eğitimden geçerek kendilerini yenilemeli" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber