Şişli'de bir okul yönetimi, öğrencilerine 'sözleşme' imzalattırdı.

Haber Giriş : 01 Nisan 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 maddelik yemini en haşarı öğrenciler okudu, diğerleri tekrarladı. Yemine uymayan, 5 bin kişi önünde hesap verecek

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim gönüllüleri tırmanan şiddete karşı alınacak tedbirleri masaya yatırırken okullar kendi önlemlerini almaya başladı. İstanbul Şişli Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, ilginç bir uygulamaya imza attı. İdarenin ortak kararıyla, 5 bin öğrenciye okulu "Kurtlar Vadisi"ne dönüştürmeme yemini ettirildi. 22 maddeden oluşan yemin, her sınıfta, sınıfın en "haşarı" öğrencisi tarafından okundu; diğerleri maddeleri tek tek tekrarlayarak, kurallara uyacaklarına "namusları ve şerefleri üzerine" söz verdi. Öğrencilerin imzaladığı yemin metinleri "özlük dosyaları"na konulacak.

Yemin metnine uymayan öğrenci 5 bin kişinin karşısına çıkarılacak ve kendisine, "Sen delikanlı gibi söz verdin ama sözünü tutmadın. Söyle bakalım delikanlılık bu mu?" diye sorulacak. Okulun Müdür Yardımcısı Nurettin Genç uygulamayı şöyle anlattı: "Kurtlar Vadisi gibi şiddet içeren dizilerin kaldırılması gerek. Bunlar bizim çocuklarımız. Hepsi de 'delikanlı' çağlarında. Bunların delikanlılık dürtülerini iyi yönde kanalize edersek olumlu sonuç alırız. Yani bir çocuğa, 'Delikanlı sözünü tutar' dediniz mi olay biter" diye konuştu. Genç, örnek de verdi: "11. sınıfta hepsi sigara içiyordu, konuştuk. Neticede altın gibi çocuklar. Doğru yaklaştığınızda çözemeyeceğiniz sorun yoktur. Şimdi hiçbiri içmiyor."

Delikanlı sözünde durur
Yemine imza atan 9A ATL-BİL öğrencisi Hüseyin Sel, "Delikanlı adam sözünü tutar. Artık yapacaksam bile yapmam" diyor. İbrahim Berattin Demircioğlu da aynı fikirde: "Delikanlı adam sözünün eridir. Biz böyle biliriz. Ben burada namusum ve şerefim üzerine yemin ettim. Ne olursa olsun uyacağını kurallara." Ozan Muslu Kurtlar Vadisi gibi şiddet içeren dizileri izlemediğini ve şiddete özendiren internet oyunları oynamadığım söyleyerek, "Ama Kurtlar Vadisi fanatiği arkadaşlarım var. Polat Alemdar'a, Memati'ye özenen çocuklar var. Bunlar şiddete daha yakın çocuklar. Söz verdiler mi disipline uyarlar. Uygulama yaygınlaştırılmalı" diyor.

En çok kızlar sevindi
Bundan kısa bir süre önce okul dışında kız meselesi yüzünden kavga çıkmıştı. Olayda birkaç öğrenci de darp edilmişti. Okuldaki bu yeni uygulamaya en çok sevinenler kız öğrenciler oldu. Leyla Çiftçi "Erkek öğrencilerin buna uyacaklarına eminim" diye konuştu. Esma Genç ise şunları söyledi: "Okullardaki şiddet olayları bizi çok üzüyor. Yemin içirmek gençler için önemli. İşe yarayacağına inanıyorum."

İşte yemin metni
* Görgü kurallarına uyacağıma

* Ödev ve görevlerimi yerine getireceğime

* Kılık kıyafet yönetmeliğine uyacağıma ve
kültürümüze uymayan her türlü gösterişten
uzak kalacağıma

* Sigara, içki ve uyuşturucu vb. sağlığa zararlı
maddeleri kullanmayacağıma

* Asla devamsızlık yapmayacağıma,

* Okuluma ait her türlü alet, edevat ve cihazları
kötü kullanmayacağıma,

* Dersin akışını ve düzenini bozmayacağıma,

* Her zaman nazik ve saygılı olacağıma,

* Okuluma yaralayıcı ve öldürücü aletler
getirmeyeceğime,

* Kötü alışkanlıklardan uzak kalacağıma,

* Sokakta halka açık alanlarda öğrenci gibi
davranacağıma,

* Kesinlikle kavga etmeyeceğime ve şiddetten
uzak kalacağıma

* Eğitimim için ailem ve devlet tarafından
harcanan para, emek ve gayreti düşünerek
hareket edeceğime,

* Aileme layık bir evlat olacağıma,

* Küfürlü ve argo konuşmayacağıma,

* Başkaları tarafından sevilen, sayılan ve aranan bir insan olmak için çaba sarfedeceğime

NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE SÖZ VERİYORUM.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber