Validen Başbakan'a Hakkari raporu: 50 milyon YTL'ye sorunlar biter

Haber Giriş : 02 Nisan 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli olayları sonrasında Hakkari'ye atanan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, ilin sorunlarını 23 maddelik bir raporda toplayarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu.

50 milyon YTL'lik kaynakla Hakkari'nin sorunları büyük oranda çözebileceğini belirten Nasuhbeyoğlu, devlet yatırımı olarak da havaalanı, yeni sınır kapısı ve eğitim fakültesi gibi hizmetleri istedi. Nasuhbeyoğlu, 50 milyon YTL'yi özellikle köye dönüş projesi ve hayvancılığın geliştirilmesi konularında kullanmayı düşünüyor.

Bölgeye ilişkin düşüncelerini Zaman'a anlatan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, halka yönelik şiddetin sona ermesini isterken, ?Her türlü şiddete karşıyım. Yoksulluğun azaltılamaması da bir tür şiddettir. Çünkü sorunu çözülemeyen insan şamar yemiş demektir.? ifadelerini kullandı. Hakkari'de 3 ayda 5 kilo aldığını anlatan vali, eski görev yeri Tokat'ta her gün 15 kilometre yürürken, güvenlik nedeniyle yeni görevinde bu imkanı bulamadığını kaydetti. Kısa bir süre önce göreve başlayan Vali Nasuhbeyoğlu, ilk olarak ilin sorunlarını 23 ayrı başlıkta toplayarak Ankara'nın yolunu tuttu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı'yla görüşen Vali, bölgedeki sorunların temelinde ekonomik geriliğin yattığını belirtti ve terörün önlenmesi için gerekli önlemleri anlattı. Görüşmelerden memnun dönen Nasuhbeyoğlu, hükümetin son 3 yılda Hakkari'ye 3 milyon YTL aktardığını; ancak önümüzdeki üç yıl için bu rakamın 25 milyon YTL olacağını belirtti. Başbakan'a sorunları ve 50 milyon YTL ile büyük işler yapabileceklerini anlatan Nasuhbeyoğlu, Erdoğan'ın sorunlara çok duyarlı yaklaştığını ifade etti. Nasuhbeyoğlu, öncelikli hedefinin Köydes Projesi kapsamında, ?boşaltılan köylere yeniden dönülmesini sağlamak' olduğunu belirtirken, bugüne kadar göç edenlerin yüzde 47'sinin köyüne döndüğünü söyledi. Vali, 500 bin YTL harcayarak yaylaların yeniden açılacağını, güvenlik konusunda bir sıkıntı olmadığını belirtti.

Hakkari Valisi Nasuhbeyoğlu, terör nedeniyle zedelenen toplumsal barışın yeniden tesisinde devletin çok duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Sorunların çözülmesi için öncelikle 70 milyon insanın ortak paydalar etrafında buluşması gerektiğini kaydeden Nasuhbeyoğlu, insan hak ve özgürlüklerinin önemine dikkat çekerken şöyle konuştu: ?Hak ve özgürlükler çok önemli, bu anlayışın polise de yansıması gerekir. Öncelikle şiddetin her türlüsünü önlemeliyiz. Bu bölgede yoksulluğun azaltılamaması da bir tür şiddettir. Çünkü sorunu çözülemeyen vatandaş şamar yemiş demektir.? İnsanların kaynaklardan eşit şekilde istifade etmesi ve sosyal uçurumların giderilmesi gerektiğine de işaret eden Nasuhbeyoğlu, ?En önemli sorun eğitim, yoksulluk ve işsizliktir. Sorunların çözümü için topyekün her alanda sivil bir anlayış hakim olmalı. Sosyal devlet iyice pekiştirilmeli. Bizim çözülemeyecek sorunumuz yok.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber