BDDK'da Tüzmen kodlu acil toplantı

Haber Giriş : 03 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Mart'ta görev süresi dolan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'den vekaleten görevi devralan İkinci Başkan Ahmet Şirin, Kurul üyelerini acil toplantıya çağırdı. Bugünkü toplantının tek gündem maddesi ise Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in, 31 Mart Cuma günü görev süresinin dolmasının hemen ardından, görevi devralan BDDK İkinci Başkanı Ahmet Şirin, kurul üyelerini bugün için, acil olarak toplantıya çağırdı. Toplantının, en önemli gündem maddesi ise, kabineyi karıştıran Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile ilgili hazırlanan murakıp raporu olacak. Kurul üyeleri, bugün Tüzmen hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunup bulunulmayacağını kararlaştıracak. BDDK'da 31 Mart Cuma günü yaşanan sürpriz gelişme, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. İşte BDDK'da bomba etkisi yapan sürpriz Tüzmen gelişmesiyle ilgili sürecin hikayesi:

BDDK murakıpları, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın talebi üzerine, 2005 yılında Eximbank'tan EGS Grubu'na açılan ve geriye dönmeyen 64 milyon YTL'lik krediyle ilgili inceleme başlattı. Kamuoyuna yansıyan raporda, Eximbank eski Yönetim Kurulu Üyesi olarak Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'de suçlu bulundu. Ve hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması istendi. Ancak BDDK, bankalar yasası değiştiği için, konunun tekrar incelenmesini kararlaştırdı. Ve ocak ayında da, Eximbank'tan EGS'ye açılan kredinin tekrar incelenmesi için bir murakıp görevlendirdi.

SUÇ OLUŞMAMIŞ

Ön çalışmasını tamamlayan murakıp, yaklaşık 15 gün önce BDDK tarafından çağrılarak Kurul'a bilgi vermesi istendi. Murakıp, kurul toplantısında, 'Yaptığım incelemeler sonucunda, Devlet Bakanı Tüzmen'in teknik olarak bir sorumluluğunu bulamadım. Burada zimmet suçu oluşmamıştır. Dolaysıyla raporumu da, Tüzmen'in lehine yazacağım' açıklamasında bulundu. Murakıbın bu açıklamalarının ardından, Tüzmen'in durumu, Kurul'da tartışıldı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Başkanlığı'nda toplanan üyeler, Tüzmen hakkında eski raporun dikkate alınmasını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını istediler. Ancak Bilgin, buna karşı çıktı. Murakıp raporu bile tamamlanmadan, üstelik murakıbın Tüzmen lehine rapor düzenleyeceğini açıklamasına rağmen, suç duyurusunda bulunulmasının doğru olmayacağını söyledi. Ve toplantıda, murakıbın, Tüzmen raporunu tamamlamasının beklenmesi kararlaştırıldı.

BİLGİN GİDER GİTMEZ KURUL TOPLANIYOR

31 Mart Cuma günü BDDK Başkanı Bilgin'in görev süresi doldu. İkinci kez atanmasına ilişkin kararname henüz çıkmadığı için de, Bilgin görevini Bankalar Yasası gereğince, İkinci Başkan Ahmet Şirin'e devretti. Saat 18.00 gibi Bilgin'den görevi devralan Şirin, aynı gün ilerleyen saatlerde tüm üyeleri arayarak, pazartesi günü yani bugün, toplantı yapılacağını bildirdi. Bugün yapılacak olan toplantının birinci gündem maddesini ise Tüzmen hakkında hazırlanan raporun oluşturduğu duyuruldu. Şirin'in, vekaleten üstlendiği görevin ilk gününde, BDDK'yı Tüzmen raporunu görüşmek için toplantıya çağırması Kurum'da şaşkınlık yarattı. Bugün yapılacak Kurul toplantısına, görev süresi dolan BDDK eski Başkanı Bilgin katılamayacak. BDDK kulislerinde, kurul üyelerinin ağırlıklı olarak önceki toplantıda, Tüzmen hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulması yönünde görüş bildirdiği dikkate alındığında, 'Tüzmen hakkında suç duyurusunda bulunma' kararının çıkabileceği konuşuluyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber