Maliye konut bilgi bankası oluşturuyor

Haber Giriş : 03 Nisan 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gayrimenkul piyasalarında araştırma yapmak, konut fiyatları ile ilgili rayiç bedelleri görmek amacıyla Maliye Bakanlığı bünyesinde bir bilgi bankası oluşturuluyor. Bilgi bankası çalışmalarını yürütmek amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nde Araştırma-Geliştirme Şubesi kuruldu. Bu şube aracılığıyla tüm Türkiye çapında arsa, tarla ve konutların kaça satıldığı ve bölgelerdeki rayiç bedeller tespit edilecek. Bu bilgiler Hazine arsa ve arazileri ile taşınmazların satışında kullanılacak. Uzun vadede ise mortgage sistemi ile de bağlantı kurulması, internet üzerinden rayiç bedellerin dışardan da izlenmesi hedefleniyor.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nde mart ayı sonu itibariyle yeni bir şube müdürlüğü oluşturuldu. Şubenin görevleri arasında, taşınmazların etkili ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi, bu kapsamda ulusal ve uluslararası gayrimenkul piyasalarında araştırma yapmak ve konut fiyatları ile ilgili veri ambarı oluşturmak, uluslararası alandaki gelişmeleri takip etmek, bu bilgileri aylık olarak Genel Müdürlüğe sunmak, mali sektör, risk, makro ekonomi gibi konularda araştırma ve analizlerde bulunmak" olarak sıralandı. Bu hafta içinde şubeye atamaların da yapılacağı belirtildi.

'Türkiye çapında örgütümüz var'

Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'nin hemen her yerinde milli emlak şubeleri olduğunu, bu durumun aslında piyasayı takip etme imkanı verdiğini belirterek, bilgi bankası alt yapısının kurulması çerçevesinde bilgi toplanması için bir strateji oluşturulacağını anlattılar. Bu çalışmada, bir ilde en son satılan arsa ve konutun rayicinin bilgi bankasında görüleceğini, yeni bir satış aşamasında bilgi bankasından yararlanarak rayiç bedelin görülebileceğini söylediler.

Hazine arsa-arazilerini satarken zaten rayiç bedel araştırması yaptıklarını, bunun için kontrolör görevlendirildiğini anlatan yetkililer, bilgi bankası sayesinde ise daha güncel bilgilerin görülebileceğini söylediler. Bilgi bankasında ayrıca güncel ekonomik gelişmelere de yer verileceği belirtilerek, emlak piyasasını etkileyebilecek unsurların da dikkate alınacağı, bu çerçevede emlakçılardan da görüş alınacağı bildirildi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber