Türkiye'nin ilk hukuk müzesi yarın açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk hukuk müzesi yarın açılıyor. Ankara Barosu'nun desteğiyle kurulan müzede, önemli duruşmaların tutanaklarından, cüppe ve daktilolara, Türk tarihindeki önemli hukukçuların heykellerinden el yazmalarına kadar uzanan yaklaşık bin parçalık koleksiyon sergilenecek.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nin alt katında oluşturulan müzenin açılışı, Avukatlar Haftası kapsamında yarın yapılacak.

Tarih Koleksiyoneri Argun Bozkurt, annesinin, hukukçu olan büyük büyük babasına ait 16. yüzyıldan kalma kaftanı hediye etmesinin kendisinde tarih merakı uyandırdığını söyledi.

Müzede sergilenecek koleksiyonun yüzde 90'lık bölümünün kendisine ait olduğunu anlatan Bozkurt, tarihe duyduğu ilgi dolayısıyla ?Hukukun Öyküsü? isimli mitolojik bir de kitap yazdığını kaydetti.

Ankara Barosu'nun bir hukuk müzesi kurulması konusundaki önerisi üzerine çalışmalara başladıklarını ifade eden Bozkurt, müzenin kurulmasında heykeltıraşlar, sahne tasarımcıları, grafikerler, mimarlar ve mühendislerle ortak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

İlk hukuksal metinleri kil tabletlere kazıyan Hititlere, müzede özel bir bölüm ayırdıklarını dile getiren Bozkurt, müzede ayrıca, kaftanlar, cüppeler, önemli hukukçulara ait heykeller, fermanlar, daktilolar, madalyonlar ile Türk hukuk tarihine ışık tutacak nitelikte bazı avukatların değerli el yazmaları ile önemli duruşmaların tutanaklarının sergileneceğini anlattı.

Bozkurt, yaklaşık bin parçalık koleksiyonun sergileneceği müzenin, Türkiye'de bu alanda bir ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, benzeri örneklerin yalnızca Paris, Londra ve Berlin'de bulunduğunu kaydetti.

Müzenin herkese açık olacağını söyleyen Bozkurt, ?Müzenin gelişen, yaşayan bir müze olmasını istiyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber