Mal bildiriminde gizlilik ilkesi kaldırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2006 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mal bildiriminde gizlilik ilkesi kaldırılıyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Parlamento'da düzenlenen basın toplantısında, hazırladıkları, "Siyasi Etik Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı"na ilişkin bilgi verdi.

Taslakta, açıklık, saydamlık, hesap verilebilirlik, tarafsızlık, dürüstlük ve objektiflik ilkelerini etkili bir biçimde uygulamak suretiyle siyaset kurumuna duyulan güveni artırmak amacıyla TBMM'de "Siyasi Etik Komisyonu" kurulması öngörülüyor.

Komisyon, resen veya başvuru üzerine, milletvekilleri ve dışarıdan atanmış Bakanlar Kurulu üyelerinin, siyasi etik kuralları ve diğer kanunlarda yer alan ilkelere riayet edip etmediğinin incelenmesi, araştırılması ve değerlendirilmesiyle görevli olacak.

Taslakta, milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri açısından, yaptıkları işlerle bağdaşmayan işler de düzenleniyor.

3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nda önemli değişiklikler öngören taslakta, mal bildiriminde bulunması zorunlu kişilerin kapsamı genişletiliyor.

Taslakta, mal bildiriminde gizlilik ilkesi kaldırılarak, açıklık esas alınıyor. Haksız mal edinen kişi, fiili daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Ergin, mal bildirimindeki gizliliğin nasıl kaldırılacağı sorusu üzerine, taslakta zorlayıcı bir hüküm öngörüldüğünü belirterek, bildirimde bulunulan makamın, en geç 3 ay içinde bildirimle ilgili değerlendirmesini yaparak ve kaynağı ibraz edilemeyen artışların olması halinde, haksız mal edinimi gerekçesiyle bu konuda süreci işletebileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber