Hava trafik emniyeti elektronik personelinin şartları belirlendi

Hava trafik emniyeti elektronik personelinin sahip olması gereken şartlar, sınav ve sertifikasyonları ile görev tanımları belirlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2013 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava trafik emniyeti elektronik personelinin şartları belirlendi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sınav, Sertifika, Lisans ve Yetkilendirme Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısından yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Türkiye hava sahasında ve havaalanlarında hava trafik emniyeti elektronik hizmetlerinin planlanması, işletilmesi ve bakımını sağlamakla yükümlü emniyetle ilgili operasyonel görevleri yürüten personelin sahip olması gereken şartların belirlenmesi, sertifika, lisans ve derecelerinin verilmesi, muhafaza edilmesi, yenilenmesi, süreli olarak askıya alınması veya iptal edilmesi ile yapılacak sınav ve yetkilendirilecek kuruluşlara ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Yönetmelikte öngörülen şartları sağladığını belgelendiren ve temel eğitim programına alınan personele, ilgili eğitim kuruluşu veya CNS/ATM teknik hizmet sağlayıcısının başvurusu üzerine Asistan ATSEP sertifikası Genel Müdürlük tarafından verilecek.

Yönetmelikteki şartları sağlamış olması ve Genel Müdürlük tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olan personele ATSEP lisansı verilebilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca veya ilgili mevzuat uyarınca CNS/ATM teknik hizmeti sağlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlar, tüm ATSEP lisanslı personel için, alkol, uyuşturucu ve diğer uyarıcı madde kullanımını takip amacıyla gerekli usulleri geliştirecek, uygulanmasını sağlamak amacıyla yazılı prosedür haline dönüştürüp ve Genel Müdürlüğün uygun görüşü sonrasında uygulanmasını sağlayacak.

- Hizmet gereklilikleri

CNS/ATM teknik hizmet sağlayıcı kuruluş, hava trafik emniyeti elektronik hizmetine yönelik görev yürüten ATSEP lisanslı personelin mesleki yeterliklerinin, teorik ve uygulamalı değerlendirmelerle, devamlı olarak muhafaza edilmesinden sorumlu olacak.

İlk defa derece alacak Asistan ATSEP sertifikalı personelin derece alacağı lisans alanında yeterlik eğitimine alınması aşamasında, temel eğitim programını son altı ay içerisinde tamamlamış olması şartı aranacak.

CNS/ATM teknik hizmet sağlayıcı kuruluş, emniyet yönetim sisteminin kurulması, gerekli görevlendirmelerin yapılarak Genel Müdürlüğe bildirilmesi, oluşturulan süreçlerin uygulanması, ATSEP lisanslı personelin konuya ilişkin eğitimleri alması ve bu eğitimleri beş yılda bir yenilenmesinden sorumlu olacak.

- Lisans derecelerinin geçerlilik şartı

ATSEP lisanslı personelin sahip olduğu lisans derecelerinin geçerlilik süresi sağlık raporu geçerlilik süresi de dikkate alınarak azami 5 yıl olacak. Söz konusu personelin derece yenileme işlemi Genel Müdürlük tarafından, ATSEP Lisansı Derece Sınavında başarılı olunması şartı ile yapılacak.

ATSEP Lisansı Derece Sınavında başarısız olunması durumunda söz konusu derece askıya alınacak ve bu süre zarfında personelin operasyonel olarak hizmet vermesine müsaade edilmeyecek. ATSEP lisanslı personel için ilgili maddede belirtilen başarılı olma durumu süreç sonucunda yüz üzerinden en az yetmiş puan alınması şartına bağlı olacak. Her aday en çok üç kez sınava girme hakkına sahip olacak ve girmiş olduğu üç sınav sonunda başarısız olan adayın lisansı Genel Müdürlük tarafından iptal edilecek.

ATSEP lisanslı teknisyen, ATSEP lisanslı tekniker, ATSEP lisanslı mühendis olabilmek için farklı şartlar aranacak. ATSEP Lisansı almak için başvuracak personelin, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek bir durumu olmadığını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekecek.

Geçici maddelere göre, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 3 yıl boyunca, mevcut personel için yapılacak ilk derece yenileme aşamasında sınav hakkı sınırlaması aranmayacak.

Ayrıca 24 Şubat 2010 tarihli ve 27503 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sertifika ve Lisans Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber