Bağımsız Eğitimciler Sendikası: Çalışanların 'Key hesabı' ümitsiz vaka

Haber Giriş : 06 Nisan 2006 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözde konut edindirme amacıyla 1987 - 1996 yılları arasında maaşlarından kesinti yapılan 1.5 milyonu memur, 3.5 milyonu da SSK'lı olmak üzere toplam 5 milyon dolayındaki çalışan ve emeklinin haksız yere yıllarca paralarına el konulduğunu belirten Bağımsız Eğitimciler Sendikası Avcı, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabında biriken paraların ödenmesine dair yasa taslağın Başbakanlık'ta olduğunu söyleyerek, Taslak hemen yasalaşsa bile ödemelerin 2007 sonu 2008 başına kalacağını söyledi.

"SÖKE SÖKE" ALINDIĞI İDDA EDİLEN HAKLAR BİR BİR BALON ÇIKIYOR!

Toplu görüşmelerde yetkili sendikalarca "söke söke" alındığı iddia edilen hakların balon olduğu birer birer ortaya çıkıyor. Hükümet ve yetkili sendikalar arasındaki toplu görüşmelerde, KEY hesaplarının geri ödenmesi güya garanti altına alınmıştı. Tasfiyesi yılan hikayesine dönen, çalışanların Konut Edindirme Yardımı (KEY) parası, sahipsiz kaldı. Herkes birbirine topu atıyor. Ortada ciddiyetsiz bir durum oluştu. Hükümet çalışanların gazını almak için "KEY'de biriken paraları verdik, vereceğiz. Veriyoruz" yönünde üç beş ayda bir açıklama yapıp zaman aşımı yaratmak istiyor. Ortada gerçekten para var mı onu da bilmiyoruz' diyen Avcıı, Bu kadar yalan yeter! Söz konusu paranın nakden ve bir defada ödenmesini istiyoruz. Çalışanların parasına el koyan hükümet anlayışını saygın bulmuyoruz, dedi.

ÇALIŞMALAR KAPLUMBAĞA HIZIYLA İLERLİYOR!

Şu andaki kayıtlı sayısının 1.5 milyon olduğunu, kayıtların kesinleştirilmesi için SSK'dan gelmesi gereken işçi belgelerinin henüz tamamlanmadığını, yasa çıktıktan sonra bildirim için 6 aylık süre olduğunu vurgulayarak, bildirimden sonraki üç ayda da bildirimi yapılan belgelerin sisteme kaydının gerçekleştirileceğini söyleyen AvcıI, Bu kapsamda ödeme yapılacak kişilerin belirlenmesi için 9 ay geçeceğini ve yasanın ay sonuna kadar çıkması halinde bile ödemenin 2007 sonu, 2008 başına kalacağı belirtildi.

LOJMANDA OTURANLAR, YURTDIŞINDA ÇALIŞANLAR VE EVLİ BAYANLAR KEY'DEN PARA ALAMIYOR!

1995 sonrasında işe girenlerin, kesinti süresince lojmanda oturanlarla yurtdışında çalışanların ve evli çiftlerden de bayanların KEY'de biriken paradan ödeme alamayacağını belirten AvcıI, KEY hesaplarının ödemesini yapacak kurum olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın net aktif değerlerinin toplamının 3 milyar YTL olduğunu belirtti.

FAZLA SEVİNMEYELİM KİŞİ BAŞINA 366 YTL DÜŞÜYOR!

KEY hesabında biriktirilerek nemalandırılan 3 milyar YTL paranın 8 ila 9 milyar YTL civarında olabilecekken iyi değerlendirilmediği için komik bir meblağ olarak kaldığına dikkat çeken AvcıI şöyle kaydetti; KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin yasa taslağı uyarınca, başvuruda bulunan hak sahibi sayısına ve kişi adına ne kadar süreyle ödeme yapıldığına bağlı olmak üzere hak sahiplerine, şirketin ödeme tarihi itibariyle net aktif değerlerinin yüzde 61'inin ana para ve nema olarak ödeneceğinden, ortalama 5 milyon kişiye ödeme yapılacağı düşünüdüğünde de kişi başına ortalama 366 YTL ödenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber