Kırşehirli Mehmet Çavuş'un hayatı belgesel oluyor

Çanakkale Savaşları sırasında gösterdiği üstün cesaret ve başarı nedeniyle rütbesi mülazımlığa (teğmenliğe) yükseltilen Kırşehirli Mehmet Çavuş'un hayatı, Ahi Evran Üniversitesi tarafından belgesel haline getiriliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2013 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kırşehirli Mehmet Çavuş'un hayatı belgesel oluyor

Ahi Evran Üniversitesi Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mehmet Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak Mehmet Çavuş'un hayatını araştırdıklarını söyledi.

Mehmet Çavuş'un savaş sırasında büyük cesareti ve başarıları nedeniyle mülazımlığa yükseltildiğini ifade eden Özdemir, "Çok büyük bir ismin belgeselini yapmak için çalışmalara başladık. Kırşehir'deki çalışma ve çekimlerin ardından, çok kutsal olan bu topraklarda Çanakkale'de de çekimleri sürdürüyoruz. Belgeselin adı da 'Kırşehirli Mehmet Çavuş Destanı' olacak" dedi.

Halen hayattaki çocukları ve torunlarından Mehmet Çavuş'un hatıralarını dinlediklerini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Mehmet Çavuş'un Kırşehir'in Çiçekdağ ilçesine bağlı Sofalı köyünde ilk çekimlerimizi tamamladık. Burada hayatta bulunan 4 çocuğu ve torunuyla görüştük. Gerçekten bu çekimlerde çok duygulandık. Savaşlardaki çok önemli isimlerden birisi Mehmet Çavuş. Çekimlerimizi 50 kişilik bir ekiple sürdürüyoruz. Çanakkale'deki çekimlerde anıt görsellerini tamamladık. Bölgeden görüntüler aldık. Gerçekten burada olmak çok güzel."

Özdemir, 40 dakika olarak planladıkları belgesel için çekimlerin montajlanacağını ve son kontrollerin ardından tamamlanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz çekimlerden önce Kırşehir'de bir araştırma yaptık. 'Kırşehirli Mehmet Çavuş'u tanıyor musunuz?' diye. Açıkça bunu söylemekten dolayı üzülüyorum ama bize Mehmet Çavuş'u tanımadıklarını söylediler. Halkın neredeyse yüzde 90'ı Mehmet Çavuş'u tanımıyordu. Bu belgesel sayesinde umut ediyorum ki tanıyacaklar. Bizim amacımız değerlerimizi tüm insanlara tanıtmak."

- Kırşehirli Mehmet Çavuş

Mehmet Çavuş savaş sırasında emrindeki kuvvetle, Anzaklar'ın bulunduğu bölgeye süngü hücumu düzenledi ve bu siperleri ele geçirdi. Daha sonra siperleri düşmana karşı kahramanca savunan, cephaneleri bittikten sonra da taşlar ve yumruklarla mücadele eden Mehmet Çavuş, bu cesaretinin ardından mülazımlığa yükseltildi.

Bu kahramanlıkların anısına dikilen anıt ilk kez 1919 yılında bölgede toplanan taşların üst üste konulmasıyla inşa edildi. Daha sonra, Atatürk'ün buraya bir anıt yapılmasını emretmesinin ardından 1934 yılında, günümüzdeki 3 metre yüksekliğindeki anıt yapıldı. "Şehitler Abidesi" inşa edilinceye kadar bölgedeki tüm resmi törenler, Cesarettepe'deki bu anıtın olduğu yerde düzenlendi.

İstiklal Savaşı'nda da görev alan, burada gösterdiği başarıdan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin aldığı kararın ardından harp ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Mehmet Çavuş, 25 Ocak 1972'de vefat etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber