Gerçek vergi rekortmeni vatandaş çıktı

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılı gelir vergisi listeleri açıklandı. Sıralamada bazı değişiklikler olsa da Türkiye genelinde ve iller bazında vergi rekortmenleri yine bildik isimler. Bunlar elde ettikleri gelir üzerinden ödeyecekleri vergiye göre rekor kıranlar. Bize göre bir de asıl vergi rekortmeni var. O da vergi gelirlerinin yüzde 72'sini ödeyen vatandaş.

2005 yılı vergi gelirlerinin yüzde 28'i gelir, kâr ve sermaye kazançları üzerinden alınan (dolaysız) vergilerden, yüzde 72'si ise özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi gibi dolaylı vergilerden sağlanmış. Başka bir anlatımla, 2005 yılı vergi gelirlerinin yüzde 72'sini vatandaş ödemiş.

Bir süre önce, Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından ortaklaşa yapılan ve VATAN'da da yer alan "Yurttaşların cebinden devletin kasasına: Türkiye'de kim, ne kadar vergi ödüyor?" konulu araştırmaya göre; hane halkı başına gelirin yüzde 82.5'i tüketime ayrılıyormuş. Tüketim üzerindeki ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler de toplam hane gelirinin yüzde 20'sine, toplam harcamaların ise yüzde 24'üne ulaşıyormuş.

Vatandaş araba almış, yüzde 117'ye ulaşan oranda ÖTV ve KDV ödemiş. Arabasına benzin almış, ödediği her 100 YTLnin 65 YTL'si ÖTV ve KDV olarak devlete gitmiş. Telefonla her görüşmesinde yüzde 50'ye varan oranda vergi ödeyerek Avrupa'da birinci olmuş. Ekmek alırken, su içerken, yemek yerken, kıyafet alırken, kısacası yaşarken ödediği dolaylı vergilerle vergi gelirlerinin yüzde 72'sini sağlamış.

Öyleyse, gerçek vergi rekortmeni kim sizce? Vergi gelirlerinin yüzde 72'sini dolaylı olarak ödeten vatandaş değil mi?

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber