Vicdani retçileri vatandaşlıktan çıkartma uygulaması kalkıyor

Haber Giriş : 08 Nisan 2006 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeniden Hazırlanan Türk Vatandaşlığı Kanun tasarısına göre Askerlik hizmetini yerine getirmeyenlerin artık vatandaşlıktan çıkartılmayacak

Türk Vatandaşlığı Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla Türk vatandaşlığına alınma ve çıkartılma şartları yeniden düzenleniyor. Yurt dışında ikamet eden ve çağrıldıkları halde askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen, sevk sırasında veya kıtalarına katıldıktan sonra yurt dışına kaçıp da kanuni süre içerisinde geri dönmeyenler ile TSK mensupları ile askerlik görevini yapmakta olanlardan görev, izin, hava değişimi veya tedavi için yurt dışında bulunan ve kanuni süre içinde geri dönmeyen kişilerin Türk vatandaşlığını kaybedeceği yer alıyor.

Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısının 44. maddesi askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi uygulamasına son veriyor. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde 'vicdani retçiler' Türk vatandaşlığını kaybetmeyecek.


KAVAKÇI TEKRAR VATANDAŞ OLABİLECEK

Tasarı, Türk vatandaşlığını kaybetmiş olan kişilerin başvurmaları halinde milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel hali bulunmaması kaydıyla ikamet şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşı olabilmelerine imkân sağlıyor. Bu düzenleme göre Merve Safa Kavakçı başta olmak üzere 5100 kişinini yeniden Türk vatandaşı olmasına imkan sağlayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber