Öğretmen olmak istiyorlar...Ama polisliği seçiyorlar

Haber Giriş : 09 Nisan 2006 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis meslek yüksek okulu öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin çoğu polisliği kısa yoldan meslek sahibi olmak için seçiyor. Gönüllerinde ise öğretmenlik ve avukatlık yatıyor

Polis Haftası kutlamaları sürerken, geleceğin polisleri arasında yapılan bir araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Polis meslek yüksek okulu öğrencilerinin büyük bölümünün, polisliği kısa yoldan meslek sahibi olmak için seçtiklerini, ideallerinde yatan mesleklerin farklı olduğunu ortaya koyan araştırmada, polis adaylarının ailelerinde de ortalama çocuk sayısının 4, gelir seviyesinin de açlık sınırının altında olduğu ortaya çıktı.

Niğde Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yücel Can ve Polis Akademisi Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan Komiser Ahmet Yazılıtaş'ın Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu'nda 2005 öğretim yılında 568 polis adayıyla yaptığı akademik araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şunlar:

Öğrencilerin yüzde 69.2'si polislik mesleğini seçme nedeni olarak "kısa yoldan meslek sahibi olmayı" gösterdi. Polisliği "İdealimdeki meslek olduğu için seçtim" diyenlerin oranı ise sadece yüzde 18,1. Öğrencilerin yüzde 6,5'i de polisliği özenti nedeniyle seçmiş.
Öğrencilerin idealinde yatan meslekler sıralamasında da zirvede yüzde 37,7 oranıyla öğretmenlik yer alıyor. Polis adaylarının idealindeki ikinci meslek de yüzde 13,2 oranıyla avukatlık olarak yer alıyor. Listede çok ilginç meslekler de önemli oranlarla yer alıyor. Polis adaylarının yüzde 6'sı psikolog, yüzde 7,9'u mühendislik, yüzde 3,7'si bankacı, yüzde 0,4'ü sanatçı olma hayalini taşıyor.

Öğrencilerin polisliği seçme gerekçeleri, geldikleri bölge ya da ailelerin gelir düzeylerine göre farklılık taşımıyor. Farklı gelir grubundan ve farklı bölgelerden gelseler de, büyük çoğunluk polisliği kısa yoldan meslek sahibi olma aracı olarak görüyor.

Aileleri yoksul

Geleceğin polisinin yetiştiği aileler mercek altına alındığında çıkan sonuçlar da iç açıcı değil. Ailelerin büyük bölümü, Türk - İş'in hesapladığı yoksulluk sınırı altında. Yüzde 17,7'si de açlık sınırı altında yer alıyor.

Buna rağmen ailelerdeki çocuk sayısı ortalaması da yüksek. Öğrencilerin yüzde 57'si dört ve dörtten fazla sayıdaki çocuklu ailelerden geliyor. İki çocuklu aile oranı sadece yüzde 15'te kalıyor.

Öğrencilerin yüzde 93,5'inin anneleri ev kadını. Ankete katılanların yüzde 13'lük bölümü de baba mesleğini devlet memuru olarak ifade ediyor. Öğrenciler, açıklayıcı bilgi ısrarı üzerine babalarının çaycı, odacı, hizmetli gibi işler yaptıklarını belirtiyor.

Anneleri eğitimsiz

Annelerin yüzde 10,6'sı okuma yazma bilmiyor. Babaların yüzde 49'u, annelerin yüzde 81'i ilkokul ve altı eğitim grubunda yer alıyor.

Öğrencilerin okuldaki sorunları sorulduğunda da birinci sırayı yüzde 22,2 oranıyla stres alıyor.

Yüzde 13,9'u amir - öğrenci arasında yaşanan sorunlardan bahsederken; su, ısınma gibi sorunlar da aynı oranda çıkıyor.

Öğrenciler ayrıca, amirlerinin okula ilişkin karar alma süreçlerine kendilerini dahil etmediğini belirtiyor. Amirlerinin karar alma sürecine kendilerini her zaman dahil ettiğini söyleyen öğrenciler ise sadece yüzde 7,6'lık dilimde yer alıyor.

Okulu ilgilendiren konularda amirlerine düşüncelerini söyleyen öğrencilerin oranı da yüzde 13,9'da kalıyor

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber