Mesleğin yeni ustaları kadınlar, erkeklere taş çıkartıyor

Bakır ve sedef işleme kursuna katılan kadınlar, hem ev bütçesine katkı sağlıyor hem de bakır ve sedef işleyerek depresyondan kurtuluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mesleğin yeni ustaları kadınlar, erkeklere taş çıkartıyor

Gaziantep'te Çalışma ve İş Kurumu işbirliğinde düzenlenen bakır ve sedef işleme kursuna katılan kadınlar, hem ev bütçesine katkı sağlıyor hem de bakır ve sedef işleyerek depresyondan kurtuluyor.Gaziantep'te kadınların istihdama kazandırılması ve özgüveninin arttırılmasına yönelik meslek edindirme kursları düzenleyen İŞKUR, bakır ve sedef işlemeciliği ve daha birçok alanda kurslar açarak Gaziantep'teki ev kadınlarını istihdama kazandırmayı hedefliyor. Gaziantepli kadınlar bu kurslara katılarak sürekli evde olmanın verdiği stresten uzaklaşıp ev ekonomisine katkı sağlıyor. Gösterdikleri başarı ile kursu tamamlayan kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık ve sedefçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor. İŞKUR ise bu eğitim süresinde kursiyerlerin yanında olarak onlara günlük 20 TL ücret veriyor. Malatya'dan Gaziantep'e gelerek bakırcılık mesleğini öğrenmeye çalışan Nurgün Çetin, mesleği çok sevdiğini ve bu mesleği severek yapanların daha çok para kazandığını belirterek, "Ben 10 buçuk aydan beri buradayım. 5 ay kursiyerlik yaptım. Kursiyerlikten sonra çalışmaya başladım. Bu mesleği çok seviyorum. Bakırcılık mesleğini öğreniyoruz. Sevdiğim için evime katkıda bulunuyorum. Bu kurs bayanlarda istihdamı artırmaya yönelik bir kurs ama bu işi severek yapanlar daha çok kazanıyor" dedi.

"BİR MEDENİYETİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARAN MESLEKLERDEN BİRİSİ DE BAKIRCILIK MESLEĞİDİR"

Gaziantepli Halime Yılmaz, bakırcılık mesleğinin bir medeniyeti gün yüzüne çıkaran en önemli meslek dallarından birisi olduğunu kaydederek, "Üniversitemi bitirmeme rağmen ben bu kursa geldim ve burada bakırcılık eğitimi aldım. Bu meslek insanın evdeki stres ve depresyonunu atmasına yardımcı oluyor. Eve motive olmuş ve psikolojisi gayet sağlıklı bir şekilde gidiyoruz. Aile hayatı bir nevi bu mesleğin sayesinde düzene giriyor. Şimdilerde bayanlara artık her türlü imkanlar sağlanıyor. Bakır konusunda daha çok imkan sağlanıyor. Diğer kadınların da bu imkanları değerlendirmesini istiyorum. Çocuğumu dershaneye gönderiyorum. Aile ekonomisine katkıda bulunuyorum. Stres atma yönünden psikiyatriye gitmeye gerek yoktur" diye konuştu.

"HERKES DOKTOR, MÜHENDİS OLACAK DİYE BİR KAİDE YOK"

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık ise, vatandaşların sadece belli başlı mesleklere takılıp kalmamaları gerektiğine işaret ederek, "Herkes doktor, mühendis olacak diye bir şey yok" dedi.2007 yılında göreve geldiklerini ve meslek edindirme projeleri uyguladıklarını aktaran Celal Açık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz 2007'de göreve geldik. 2007 yılından beri projeler uyguluyoruz. Meslek edindirme projeleri uyguluyoruz. 3 aylık sedef eğitimi ve 5 aylık bakırcılık eğitimi sonrası kursiyerlerin alt yapısını oluşturuyoruz. Kursiyerlerin içinden azimli olanları, mesleğe yatkın olanları seçip atölyelerimizde çalıştırıyoruz. Herkes doktor mühendis olacak diye bir kaidemiz yoktur. Bunu halkımıza aşılamamız lazım. Çocuklarımızı küçük yaşta yönlendirmemiz lazım. Kimse 'ben bu mesleği öğrenemem' diye düşünmesin. Bayanlarımız bizi bile şaşırtıyor. Maşallah orta yaşlı bayanlarımız bir hayli azimli. Bu işe önem veriyorlar. Hem para alıyor hem de zanaat öğreniyorlar. Başarı buradan geliyor zaten. Bu projelere sahip çıkalım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber