Polise taş atana 2 yıl hapis cezası geliyor

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yürüyüş ve gösterilerde polise taş atıp şiddet kullanan, tehdit eden ve engel olanlara verilecek cezalar arttı.Yeni düzenleme, AKP'nin AB sürecinde çıkartılan temel ceza yasalarına uyum amaçlı 170 yasalık dev paketinde yer aldı.

Yeni tasarıda polise mukavemetin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'daki 1 yıl 6 ay olan cezasının alt sınırı 2 yıla çıkarıldı. İki yıl, cezanın ertelenmesinde sınır olması nedeniyle kritik önem taşıyor. Mahkemeler, iki yıl ve altındaki cezaları takdiren TCK'daki koşullara göre erteliyor. Cezanın alt sınırı yükseltilerek, erteleme zorlaştırıldı. Beş yıl olan üst sınır ise korundu.

ON BİN LİRA CEZA

Pakette, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek olan konaklama tesislerinin müşteri kayıtlarına ilişkin bilgisayar terminallerini üç yıl içinde kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamamaları halinde on bin TL idari para cezası verilecek. Tasarıdaki öteki yenilikler şöyle:

Spor karşılaşmalarında düzeni bozanlara 4 ay süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve 1000 YTL para cezası verilecek.

Çocuğunu okula göndermeyen veliye her gün için 10 YTL para cezası verilecek.

Seçmen kütüğüne, kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Doktor unvanını kullanarak hasta muayene eden sahte doktorlara hapis cezası artırıldı ve 1-3 yıla çıkartıldı. Sahte dişçilere de 2-5 yıl hapis ve 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber