Sezer, irtica, türban, yargı, terör konularında ilk kez böyle net ve ağır konuştu

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, Şemdinli iddianamesinin yargıdaki siyasallaşmanın örneklerinden biri olduğunu belirterek, iddianameyle Türk ordusunun hak etmediği bir tartışmanın konusu olduğunu söyledi. Harp Akademileri Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, Türk ordusunu yıpratma girişimlerinin akılla ve yurtseverlikle bağdaştırılabilecek bir durum olmadığını savundu. Sezer özetle şöyle konuştu:

* Şemdinli: Şemdinli'de dile getirilen savlar adalet duygusuna büyük zarar vermiş, Türk Ordusu'nu hak etmediği bir tartışmanın konusu yapmıştır. Esin kaynağını Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'tan alan şanlı ordumuzu yıpratma etkinlikleri akılla ve yurtseverlik duyguları ile bağdaştırılabilecek bir durum değildir.

Ordunun itibarının korunması devletin asli görevlerindendir. Yargı organlarının kuruluşu, çalışma ilkeleri, yargıçların seçimi ve özlük hakları gibi konularda yargıyı siyasallaştıracak yöntemlerden uzak durulmalıdır" ifadesini kullandı.

* İrtica: İrticai tehdit kaygı verici boyuta ulaşmıştır. İrtica, siyasete, eğitime ve devlete sızmaya çalışmakta, başta milliyetçilik ve laiklik gibi toplumun büyük kesimince özümsenmiş değerlerin yıpratılmasına yönelik etkinlikleri sistemli biçimde uygulamaktadır.

* Türban: Son günlerde artarak sürdürülen söylemlerde, laiklik, "din ve vicdan özgürlüğü" olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımla laiklik, din ve vicdan özgürlüğüne indirgenmekte ve anlamsız kılınmaya çalışılmaktadır. Bu tanımlama iki önemli sonuç doğurdu. Bunlardan birincisine göre, tanımlamayla tesettür amacıyla kullanılan türban bireysel özgürlük kapsamına alınarak, kamusal alanda da bu uygulamanın kaçınılmaz olduğu vurgulanmak istenmektedir. İkincisine göre ise bu yaklaşım toplumu, 'mademki laiklik din ve inanç özgürlüğüdür, laik düzende herkesin kendi istenciyle seçeceği hukuk düzeninde yaşama hakkı vardır' sonucuna kadar götürecektir.

* Terör: İsim vermeden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i eleştirdi: Demokrasinin olanaklarından yararlanarak yönetime gelen kimilerinin terör örgütü yandaşlığını andıran söylemleri, bulundukları konumla ve onları oraya getiren sistemin özüyle çelişmektedir" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber