Erken emeklilikte devletin uğradığı zarar 500 katrilyon

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hem sosyal güvenlik hem de sağlık sigortası anlamında birçok yeni düzenlemeyi kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'yla ilgili kurulan Alt Komisyonun Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, tasarının yasalaşmasıyla bugüne kadar hiçbir hükümetin cesaret edemediği bir reformun gerçekleştirileceğini söyledi. Meclis Genel Kurulu'nda kısa sürede yasalaşması beklenen tasarıya son şeklinin verilmesinde önemli rol oynayan Özcan, gazetemize yaptığı değerlendirmede, ?Sosyal güvenlik sistemi popülist politikaları kaldırmayacak bir alandır. Geçmiş hükümetler tarafından uygulanan popülist politikalarla getirilen erken emeklilik uygulaması nedeniyle devletin uğradığı zarar 500 katrilyon liraya ulaştı? dedi.

Özcan, çalışanların elde ettikleri bütün kazançlar üzerinden emeklilik primi kesileceğini belirterek, bunun da bazı meslek gruplarının emekli maaşlarında yükselmeye neden olacağını ifade etti. Özcan, 25 yılını doldurduktan sonra çalışmaya devam edenlerin de yeni sistemden kazançlı çıkacaklarını söyledi. Yasanın yürürlüğe gireceği 2007 yılından önce çalışmaya başlamış olanların hiçbir şekilde yeni getirilen prim sayısından etkilenmeyeceklerine de dikkat çeken Özcan, 900 prim günü ödemiş olanların ölümleri halinde yakınlarına maaş bağlanacağını, yine 900 gün prim ödemiş olup da muhtaç hale gelenler için de maaş bağlanması imkanı olduğunu söyledi. İsteğe bağlı sigortalılara da tasarıyla bir takım kolaylıklar sağlandığını belirten Özcan, bundan sonra kişilerin bir ayda istedikleri gün üzerinden prim yatırabileceklerini ifade etti.

Herkese sağlık!
Genel Sağlık Sigortası uygulamasının çok önemli bir reform olduğunu vurgulayan Özcan, ?Bundan böyle herkes kimlik numarasıyla sağlık hizmeti alabilecek ve kimse kimseden farklı olmayacak. Ödeyemeyenin primini devlet yatıracak, 18 yaşın altındaki çocuklar da otomatikman sistemden yararlanacak. Zengin fakir ortadan kalkacak? diye konuştu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber