İşte 9'uncu reform paketi

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, demokratikleşmede yeni adımın startını verdi. 9'uncu Uyum Paketi'ni açıklayan Dışişleri Bakanı Gül, ?Türkiye'nin istikameti daha çok demokratikleşmedir' dedi...

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, hükümetin yeni Siyasi Reform Paketi'ni açıkladı. Yeni paketin en önemli ayaklarından biri, Genel Kurul'da bekleyen kanun tasarılarının TBMM kapanmadan önce yasalaştırılması olacak. ?İyileştirmenin sonu yoktur, önemli olan gittiğiniz istikamettir' diyen Gül, ?Türkiye'nin istikameti daha fazla demokrasidir' dedi ve Ankara'nın AB yolunda rehavete kapıldığı yönündeki eleştirileri reddetti.

Bu sessiz bir devrimdir
Siyasi Reform Paketi kapsamında yeni kanun tasarılarının da süratle TBMM'ye sevk edileceğini söyleyen Bakan Gül, uluslararası sözleşmelerin onaylanarak yürürlüğe girmesinin de bir başka önemli ayak olduğunu kaydetti. Siyasi Reform Paketi ile hükümet olarak daha şeffaf, daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye hedeflediklerini söyleyen Gül, ?Bu sessiz bir devrimdir ve biz bu devrimden gurur duyuyoruz' dedi. Terörle Mücadele Yasası'nın da hafta sonunda Meclis'e sevk edileceğini ifade eden Gül, TCK 301. maddede değişiklik olmayacağını bildirdi. Yeni reform paketi şöyle:

Kamu Denetçiliği Kurumu Tasarısı (Ombudsmanlık): Halkın avukatlığı anlamına gelen tasarıyla, kamu ile vatandaş arasındaki problemlerin çözümü ve pratiği ile ilgili yasa.

Sayıştay Kanunu Teklifi: Şeffaflıkla ilgili uygulamayla ilgilidir. Tasarıyla TSK'nın kontrolündeki devlet mallarının ve TSK harcamalarının TBMM adına Sayıştay tarafından denetlenmesi öngörülüyor.

Özel Öğretimler Kanunu'nda Değişiklik: Yabancı okullarla ilgili bir düzenleme.

Vakıflar Kanunu: Avrupa Bir-liği'nin büyük önem verdiği tasarı ile vakıflarla ilgili vakıf sorunlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.

İskan Kanunu Tasarısı: Göçmenlerin yerleşimleriyle ilgili yasa tasarısı.

Dışişleri Bakanı Gül, ilaveten yeni kanun tasarılarını Meclis'e sevketme kararı aldıklarını açıklayarak bunlar hakkında da bilgi verdi.

İdari Usul Kanun Tasarısı: İdari tedbirlerin alınanarak reform sürecinin iyileştirilmesiyle ilgili tasarı.

İdari Yargı Usulü Tasarısı: Hedef şeffaflığın ön plana çıkarılması.

Siyasi Etik Komisyon Kurulmasına Dair Tasarı: Hesap verebilmeyle ilgili tasarı.

Siyasetin Finansmanına Dair Kanun Tasarısı: Yeni tasarıyla etkin, kuvvetli ve şeffaf etik kurallar öngörülüyor.

Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nda Değişiklik: Sivillerin askeri mahkemede yargılanmasının minimuma indirilmesi ile ilgili.

Paketin üçüncü ayağıyla yeni yasal düzenlemelerin yanı sıra birtakım idari tedbirler alarak reform sürecini ileri taşımak istediklerini söyleyen Gül, bu çerçevede Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını belirtti.

Bakan Gül, paketin bir başka ayağını ise uluslararası sözleşmelerin onaylanarak yürülüğe girmesi olarak açıkladı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber