Gecekondu bitecek

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, gecekondu problemini bitirmek için düğmeye bastı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, ?gecekondu probleminin aşılması ve depreme dayanıklıklı yapıların oluşturulması? amacıyla Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı hazırladı. Önümüzdeki günlerde Başbakanlığa sunulacak olan ve yerel yönetimlere geniş yetki öngören taslağa göre dönüşüm alanları, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ?belediyeler?, dışında ?il özel idareleri?, büyükşehirlerde ?büyükşehir belediyeleri? veya büyükşehir belediye meclisince yetki verilmesi halinde ?ilçe veya ilk kademe belediyeleri? tarafından tespit edilecek. Dönüşüm alanlarının, ?afete duyarlı, kentsel standartlara uygun olarak kullanılmasına ilişkin iyileştirme, tasfiye, yenileme ve gelişimi? sağlanacak. Kanunun yürürlüğe girmesiyle belirlenen bölgelerde yeni inşaat yapımına izin verilmeyecek, yapılmakta olanlar durdurulacak.

İtiraz süresi 30 gün
Dönüşüm alanları 5 hektardan küçük olmayacak ve tespiti sırasında ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşların görüşleri alınacak. İdare meclislerince onaylanan bölgeler, 30 gün süre ile ilan edilecek. Vatandaşlar, bu süre içinde itiraz edebilecek. İtiraz gelmezse, dönüşüm alanı, ilan süresinin sonunda kesinleşecek. İtiraz gelmesi halinde ise ilk meclis toplantısında konu ele alınacak ve karara bağlanacak. Dönüşüm alanları kararının kesinleşmesiyle birlikte, bu alanlardaki bütün yapım faaliyetleri durdurulacak.

Anlaşılamazsa yıkım
Dönüşüm alanlarında önce mevcut taşınmazların ?değeri? belirlenecek. Düzenleme sonrasında dağıtım, bu ?değer? temel alınarak, eşdeğerlik esasına göre yapılacak. Dönüşüm alanlarında, mevzuata uygun yapıların boşaltılması ve yıkılarak kaldırılmasında, ?anlaşma? yolu esas alınacak. Anlaşma sağlanamadığı takdirde ise kamulaştırma yapılacak. Bu süreçte itiraz, sadece bedele yönelik olabilecek. Dönüşüm alanlarında gayrimenkul mülkiyeti, menkul değere de dönüştürülebilecek. Bir bağımsız bölüme karşılık gelmeyen küçük ve parçalı hisseler karşılığında gayrimenkul sertifikası ve bunun gibi menkul kıymet belgesi verilebilecek ya da taşınmazın bedeli paraya çevrilerek hak sahibine ödenecek.

Ev ya da kira yardımı
Gecekondu yaptıranlara yönelik yaptırımlar içeren yeni TCK'nın kabul edildiği 12 Ekim 2004 tarihinden önce dönüşüm alanında inşa edilen gecekonduların sahiplerine, dönüşüm alanında oturanlara veya kiracılara, hak sahipleri için yaptırılacak konutlardan tahsis edilecek. Konutların bedeli, 20 yılı aşmayacak şekilde vadelendirilerek, tahsil edilecek.

Ya güçlendirme ya yıkım
Dönüşüm alanlarında kalsın veya kalmasın, afet karşısında yıkılma tehlikesi bulunan yapıların, tadilat veya güçlendirme ile kurtarılabileceği belgelendirilirse, sahiplerine belirli bir süre tanınacak. Bu süre içinde güçlendirme işlemleri tamamlanmadığı veya yapı yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmadığı takdirde, yapı idarece mühürlenecek. Verilen ek süre içinde de tamamlanmazsa bu işler, yapının durumuna göre idarece derhal yapılacak ve masrafı maliklerinden tahsil edilecek. Tadilat veya güçlendirme ile mevzuata uygun hale getirilemeyeceği karara bağlanan binaların yıkımı yapılacak. Masrafı ilgililerden tahsil edilecek.

> Dönüşüm alanlarI nereler olacak?
Dönüşüm alanı belirlenirken, şu bölgeler esas alınacak:
* Kırsal ve kentsel alanlarda, kısmen veya tamamen yapılaşmış veya yapılaşmakta olan doğal ve teknolojik afet risklerine veya kentsel tehlike ve risklere maruz yerler,
* Sosyal, ekonomik veya fiziki köhneme alanlar,
* Doğal, tarihi, kültürel çevre ve ekosistemlerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi gereken alanlar,
* Sosyal ve teknik altyapının yetersiz ve niteliksiz
olduğu yerler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber