Aydın'ın genç mucitleri göz doldurdu

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ, ADÜ’nün tüm devlet üniversiteleri içinde ilk ve en çok patent alan üniversite olduğunu belirti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2013 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aydın'ın genç mucitleri göz doldurdu

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknoloji Ağları ve Platformları Kurma Girişimi Projeleri (İŞBAP) Destekleme Programı kapsamında desteklenen Yürütme Kurulu Başkanlığının Aydın Valiliği, Eş Başkanlığı ve Yürütücülüğünün Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörlüğü tarafından sürdürüldüğü Aydın İl Yenilik Platformu'nun düzenlediği "Yenilikler ve Projeler Şenliği"nde dereceye giren öğrenciler belirlendi. 1 Mayıs 2012 tarihinde çalışmalarına başlayan Aydın İl Yenilik Platformu'nun Aydın merkez ilk ve ortaokul 5-6-7 ve 8. sınıf öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışmasında dereceye giren ilk 5 öğrencinin ödüllendirildiği törende, 48 proje arasından uygun görülen 16 projenin yer aldığı sergi ziyarete açıldı.

Törene Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Yenipazar Belediye başkanı Yüsran Erden, İsabeyli Belediye Başkanı Kyuvvet Erim, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çetin ve çok sayıda davetli katıldı. Törende öğrencilerin sergilediği canlı müzik dinletisi büyük beğeni topladı.

Yenilikler ve Projeler Şenliği'nde geride kalan 5 aylık çalışma dönemi hakkında bilgiler veren Aydın İl Yenilik Platformu Proje Lideri ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ, Yenilikler ve Projeler Şenliği için yaz tatilinin de dahil olduğu çalışma 5 aylık takviminde genç mucitlerden 48 proje başvurusu yapıldığını söyledi. Bozdağ, "Değerlendirmede Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) tarama ve arama motorları kullanıldı. Buluş özelliği taşıdığını düşündüğümüz 6 proje belirledik. Fikri hakların korunması için burada sadece projelerin isimlerini açıklayacağız. Ayrıntılı açıklama TPE'ye yapılacak patent başvurusu sonrası yapılacaktır. Bu çalışmadaki birinci amacımız başvuru, ikinci amacımız ise üretmektir. Bir eşik olan üretimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Önce yürümeye sonra da koşmaya başlayacağız. Bu koşu ülkemiz içinde örnek olacaktır. Dileğimiz en kısa zamanda ikinci bir tören yaparak başvuru ve üretim haberlerini duyurmaktır" dedi.

ADÜ, TÜM DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİ GERİDE BIRAKTI

Yenilikler ve Projeler Şenliği'nde sergisi için seçilen projelerin yeni olmakla birlikte, maketinin görülmeye hazırlanmış ilginç çalışmalar olduğuna dikkat çeken Bozdağ, "Patent sergimizde bir fikirden başlayıp dünyanın alması en zor olan 'Üçlü Patenti'ni alan ameliyat aletimizi ve onun rehberliğinde gelişen diğer buluşlarımızı göreceksiniz. Ayrıca bu sergide göreceğiniz buluşlardan üç tanesi Üniversitemize bağışlanmıştır. Adnan Menderes Üniversitesi, bu sayede tüm devlet üniversiteleri içinde önce ilk patent alan sonra da en çok patent alan üniversite olmuştur. Gerek proje yarışması gerekse patent sergisi olsun vermek istediğimiz mesaj 'Herkesin bir dahi olduğuna inan ve içindeki mucidi çıkart'tır. Atatürk'ün gösterdiği yolda içimizdeki mucitleri çıkartarak yürümeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yenilikler ve Projeler Şenliği'nde yapılan değerlendirme sonucu "Uçan Masa Örtüsü" ve "Spreyli Tahta Silgisi" projeleriyle 1'inci ve 3'üncülüğü İlayda Uğuz, "Dökmez" projesiyle ikinciliği Rojda Batmaz, "Otobüs Koltuğu Çocuk Platformu" projesiyle dördüncülüğü Ergüven Yaka, "Alçılı Kol Giysisi" projesiyle beşinciliği Sultan Muslu ve "Hatırlatıcı Günlük" projesiyle altıncılığı da Hatice Denek elde etti. Dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber