Kartal Milli Eğitim Müdürü 'umre ödüllü' yarışmasını savundu

Haber Giriş : 14 Nisan 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kartal Milli Eğitim Müdürü Atasoy, eski MGV'cilerin okullardaki 'umre ödüllü' yarışmasını savundu: Bunlar için İslamiyet dışında her şey kutsal

İrticai faaliyetleri nedeniyle kapatılan Eski Milli Gençlik Vakfı (MGV) üyelerinin kurduğu Anadolu Gençlik Dergisi'nin, 'Umre ziyareti' ödüllü yarışmaya ilişkin 'inceleme' başlatılmasına rağmen okullardan afişler hâlâ indirilmedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy, Vakit gazetesindeki açıklamasında, "Yarışma yapılacak. Geri adım atmayız" diyerek meydan okudu. Dinci gazetelerin hedefi ise Radikal'di.

Yaygaraymış!
Vakit gazetesi, 'Radikal'in Kutlu Doğum Hazımsızlığı' başlıklı haberinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, hakkında 'inceleme' başlattığı Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy'un görüşlerine yer verdi. Atasoy'a göre Radikal, İslamiyet dışında her şeyi kutsal biliyordu ve yarışmadan geri adım atmayacaklardı: "Yarışma kesinlikle yapılacak. Biz geri dönmeyiz. Bu adamlar 'Umre' lafından huylanmışlar. Onu dincilik olarak kabul etmişler. Bunlara göre, umreye gitmek suç. Ama bunlar için İslamiyet'ın dışında her şey kutsal. Almanya'da lise müdürü rahibe. Onlar bunu dincilik olarak algılamıyor. Ama Türkiye'de bir yarışma olunca 'Laiklik gitti, millet bitti' yaygarası koparıyorlar."

Müdür Atasoy, bu görüşleri teyit için kendisini arayan Radikal muhabirine bilgi vermedi. Vakit'e konuşan Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şube Başkanı Fuat Günday ise, Radikal'in haberinin 'nasipsizlikten' kaynaklandığını söyledi, "Müslüman ülkede salyangoz sattırmayız" dedi: "Bu manşeti atanların nasipleri yok. Yarışma, Müslüman ülkede yadırganacak bir durum değil. Bunlar dinden, peygamberden, Diyanet'ten nasiplerini almamış."

Haberde, Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'ın yazılarında Evrim Teorisi'ni savunduğunu ve müfredattan yaratılış yaklaşımına yer verilmesini 'gericilik' olarak değerlendirdiğine yer verildi. Saadet Partisi'nin yayını Milli Gazete'nin 'Darwinci Radikal'in umre rahatsızlığı' haberinde de Günday, (Radikal'i kastederek) 'bu insanların' nasipsiz olduklarını belirtti, Kutlu Doğum Haftası'nda 'bu insanlara' Allah'tan hidayet niyaz ettiklerini söyledi.

Derginin Yazıişleri Müdürü Ali Özdemir ise Radikal'in, habere yer vermesini, 'hac ve umre vesilesiyle mübarek toprakları ziyaret eden milyonlarca insanın hangi maksatla bu ziyareti gerçekleştirmiş olduklarını anlayamamış olmasına' bağladı.

'Her yerde yapılıyor'
Özdemir, dün yaptığı yazılı açıklamada, derginin yayın çizgisiyle milli ve manevi değerlerine sahip, şuurlu, inançlı, şahsiyetli, yaratılış gayesinin ve kulluk vazifelerinin bilincinde çalışan, yürekli, yapıcı, hakkı üstün tutan bir gençlik yetiştirmenin mücadelesinde olduğunu belirtti.

'Hz. Muhammed'e Mektup' konulu yarışmanın 'genç dimağlara peygamber sevgisini yerleştirme gayreti' olduğu belirten Özdemir, "Türkiye sathına yayılmış, bütün illerde ve birçok ilçemizde bu ve benzeri yarışmalar düzenlenmiştir" dedi. Açıklamada Radikal'in haberine ilişkin de "Asparagas haberlerle bu milletin dini değerlerini hiçe sayan, inançlarıyla alay eden mantığın son marifeti" denildi.

'Hz. Muhammed'e Mektup' konulu afiş, başlatılan incelemeye rağmen hâlâ Kartal'daki kimi ilkokul ve liselerde indirilmedi. Söz konusu afiş, ilçedeki bazı okullarda ise öğretmenlerin itirazı üzerine indirildi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki yetkililere ulaşılamadığı için, İlçe Milli Eğitim Müdürü Atasoy hakkındaki 'incelemenin' hangi aşamada olduğu ve okullardaki asılı afişlerin neden indirilmediği öğrenilemedi.

Dinçer: Kabul edilemez
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, dün sendikanın 1 No'lu Şubesi'nde yaptığı açıklamada Kutlu Doğum Haftası'nda yalnızca İstanbul'da değil, çeşitli illerdeki okullarda yarışmalar düzenlendiğini söyledi. Dinçer "Bu tür etkinliklerin, ödüllü yarışmaların öğrencileri merkeze alan bir anlayışla yürütülmesi kabul edilemez" diye konuştu.

'MGV'nin hedefi anayasal düzen'
Milli Gençlik Vakfı (MGV), liderliğini Necmettin Erbakan'ın yaptığı 'Milli Görüş' hareketinin gençlik örgütü olarak 1980'den sonra kuruldu. Ancak vakfın kökeni, 1970'li yıllara, bu tarihte Erbakan'ın kurduğu, Milli Nizam ve Milli Selamet partilerine dayanıyor. Bu dönemde, 'Akıncılar' diye anılan İslamcı gençlik, siyasi yasakların kaldırıldığı 1987'den sonra MGV'de toplandı. Vakıf; kapatılan Refah ve Fazilet partileri bünyesinde de aynı işlevi görmeye devam etti. İrticai faaliyetlerin odağı olduğu gerekçesiyle Refah Partisi'ne açılan kapatma davasının ardından MGV'nin de kapatılması için Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Ancak, mahkeme, davayı reddetti. Daha sonra kararın temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararı bozarak, dosyayı mahkemeye geri gönderdi. Mahkeme bunun üzerine 3 Haziran 2004'te Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak, vakfın dağıtılmasına karar verdi.

'350 bin genci etkiliyordu'
Kapatma kararında, vakfın 900 bürosu, 125 yurdu, 15 bin yurt öğrencisi ve iki çocuk yurdu bulunduğu, 70 bini üniversiteli, 350 bine yakın genç kitleyi etkisi altında tuttuğu belirtildi. Yargıtay'ın gerekçeli kararında "MGV'nin Arap milliyetçisi bir gençlik yetiştirme çabası ve çalışması içinde bulunduğu belirtilerek "Kapatılan RP, MGV ve Yuva Vakıfları aracılığıyla, illegal sınavlar tertiplenerek, İslam ülkelerindeki cemaat okullarına öğrenci gönderilmektedir. Devletin siyasi, hukuki, iktisadi temel nizamlarını dini esaslara göre değiştirmek amacıyla anayasal düzeni bozmaya çalışıyorlar, bu vakfın kapatılması gerekir" denildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber