57 gün süren emeklilik işlemi 1 saate inecek

Haber Giriş : 14 Nisan 2006 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Tek noktadan hizmet birimleri' ile 57 günde biten emeklilik işlemlerinin 1 saatte tamamlanacağını belirten Başesgioğlu, 'Ayrıca, bazı banka hizmetlerinde sosyal güvenlik numarası istenecek' dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Avrupa'da cep telefonu satın almak için bile sosyal güvenlik numarası gerektiğini belirterek, bunun Türkiye'de de uygulanacağını söyledi.

Sosyal güvenliğe tek çatı tasarısının geneli üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerine önceki gece bilgi veren Başesgioğlu, "Şu anda bir SSK'lının emekli aylığı bağlatabilmesi için gereken süre 57 gündür. Bu süre 85 gündü, arkadaşlarımızın önemli çabasıyla bu ancak 57 güne indirilebildi. Ama bu ülkede emekli aylığının bağlanabilmesi için en fazla bir saate ihtiyaç var. İşte 57 günlük süreyi biz bir saate indirmek istiyoruz. Bir saatte emekli aylığı bağlanacaktır" dedi.

Personel kalacak
Başesgioğlu, halen SSK, Bağ - Kur ve Emekli Sandığı'nda çalışan 25 bin personelin tamamını tutacaklarını, bu nedenle tedirgin olmalarına gerek olmadığını da söyledi.

1 - Banka, sigorta numarası soracak
T.C. Kimlik Numarası'nın, Sosyal Güvenlik Numarası olarak kullanılacağını belirten Başesgioğlu, Avrupa'da cep telefonu alırken bile sosyal güvenlik numarasının istendiğini söyledi.

Başesgioğlu, "Biz de bankacılık işlemlerinde sosyal güvenlik numarasını isteyeceğiz. Bu şekilde hem kayıt dışı ekonomi hem de kayıt dışı istihdamı önleme konusunda önemli adımlar atacağız" dedi.

2 - Vatandaş değil, bilgi dolaşacak
Başesgioğlu, yeni yapılanmayla nüfusu belli miktarın üzerinde olan ilçelerde Sosyal Güvenlik Merkezleri kuracaklarını, 'Tek noktadan hizmet merkezi' denilen bu birimlerin banka şubeleri gibi modern, tamamen bilgi işlem teknolojisine dayalı çalışacağını ifade etti. Başesgioğlu, "Vatandaşın değil bilginin dolaştığı sistemi oluşturacağız" diye konuştu.

3 - Bakan da vatandaş da aynı hastaneye gidebilecek
Reformla birlikte, Bağ-Kur'lu, SSK'lı ayırımlarını ortadan kaldıracaklarını belirten Başesgioğlu, şunları söyledi: "Tek emeklilik sistemi, tek sağlık sistemi getiriyoruz. Yani bugün diyelim Ankara'da en lüks hastaneye bakan da gidebilecek, bakanımızın yanında Yozgat'ın köyünden gelen bir vatandaşımız da gidebilecek. Vatandaşımızı sağlığa erişme konusunda eşit bir duruma getirmek istiyoruz."

'SSK günah keçisi'
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'nın, sosyal güvenlik açığında hep 'günah keçisi' ilan edildiğini belirterek, "En masumu SSK'dır" dedi.
Emekli Sandığı'nın en fazla açık veren kurum olduğuna işaret eden Başesgioğlu, "Emekli Sandığı'nın açığı 7.8 milyar YTL civarında. Bu açığın karşılığı yok. Devlet, sosyal devlet gereği bu parayı vermekte" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber