Kanlı köy baskınına yeni soruşturma

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Batman Barosu’nun girişimleri sonucu, 9 kişinin öldüğü, 7 köylünün yaralandığı ve kayıtlara ‘PKK baskını’ olarak geçen “Heybeli Köyü baskını” dosyasını 19 yıl sonra yeniden açtı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Kasım 2013 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kanlı köy baskınına yeni soruşturma

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Batman Barosu, Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı'nın uzun yıllardır faili meçhul kalan olaylara ilişkin dosyaları yeniden açması üzerine bir süre önce harekete geçerek, 19 yıllık sırrı aydınlattı. Baro, Sason'a bağlı Heybeli köyünde Şubat 1994'te yaşanan ve kayıtlara "PKK saldırısı" olarak geçen olayın aydınlatılmasına yönelik çarpıcı adımlar attı.

Diyarbakır Başsavcılığı'na yapılan başvuruda, 9 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı olayla ilgili tanıkların 19 yıl sonra yeniden konuşmaya hazır oldukları, bu tanıkların beyanlarının alınmasına bugüne kadar gerek görülmediği vurgulandı.

Başvuruda, olaydan sonra Yücebağ Jandarma Karakolu'nun hazırladığı garip olay tutanağına yer verildi. Tutanakta, köyün PKK'lı, Hizbullahçı ve devlet yanlılarından oluştuğu, kış aylarında da eylem yapabileceğini göstermek isteyen PKK'lıların havan topu ile karakolu hedef alırken silaha yabancı olmalarından dolayı bombaların köye isabet ettiği kaydedildi. Buna karşılık, aynı tutanakta, PKK'lıların köyü hedef alarak camide ibadet eden Hizbullah ve devlet yanlılarını toplu biçimde imha etmek istedikleri de savunuldu. Tutanaktaki garipliklere dikkati çeken baro, savcılığa, tanık anlatımlarını da gönderdi.

Sabaha kadar yaralı bekledi

Olay sırasında 17 yaşında olan bir tanık, bombardıman sonunda yaşananları şöyle anlattı:

"Teravih namazını kılmak için camiye gittim. Namaz saatini beklerken patlama oldu. Köy imamının ayağından yaralandığını, yerde yattığını gördük. Onu kaldıramadan iki patlama daha oldu. Köy imamı ölmüştü ve hala yerdeydi. Çok sayıda insan da yaralanmıştı. Sabaha kadar korku ve endişeyle bekledik. Ancak sabaha kadar yaralılardan babam dahil 9 kişi hayatını kaybetti. Öğlene doğru askerler geldi. Çatışma çıktığını ve bir askerin şehit olduğunu söylediler. Cenazeleri defnettikten sonra tüm köylüler, köyü terk etti. Top atışları karakoldan gelmekteydi."

Diğer tanıklar da atışların karakoldan yapıldığını, anlattı. Bunun üzerine savcılık, 19 yıl sonra tanıkların resmi ifadesini almayı kararlaştırdı. İfadelerden sonra diğer kanıtların incelenerek dava açılması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber