Tüzmen: Gümrüklerin genetiğini değiştiriyoruz

Haber Giriş : 17 Nisan 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Biz cesaretle gümrüklerin genetiğini değiştiriyoruz'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Biz cesaretle gümrüklerin genetiğini değiştiriyoruz'' dedi.

Tüzmen, Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ile Gümrük Müsteşarlığı'nda yaptığı toplantıda, stratejilerinin tamamıyla gümrüklerde eski yapılanmayı 21. yüzyıl ortamına taşımak ve 21. yüzyılın gerekleri neyse gümrüklerin genetiğini değiştirmek olduğunu söyledi.

Gümrük genetiğini değiştirmenin kolay bir iş olmadığına işaret eden Tüzmen, gümrüklerin genetiğinin değiştirilmesinde 2 ana nokta bulunduğunu; bunlardan birinin personel değişiklerini yapmak, diğerinin ise bilgi teknolojilerinden yararlanmak olduğunu kaydetti.

Tüzmen, gümrüklerde bugüne kadar merkez teşkilatı ve taşra arasında kopukluklar bulunduğunu, senkronizasyon olmadığını anlatarak, şöyle devam etti:

''Merkezde alınan kararların, masa başında alındığı için taşrada uygulanması zor oluyordu, taşrada alınan kararlar, merkeze yansımıyordu. Taşrada bilgi birikimi olan arkadaşları, merkez teşkilatta görevlendirdik, üst yönetimlere atadık ve böylelikle taşra ile merkez arasındaki o senkronizasyon bozukluğu, o uyum bozukluğu giderilmiş oldu.''

800 üniversite mezununun gümrüklerde ekim ayı itibariyle işe başlamış olacağını bildiren Tüzmen, yeni personelin geçen temmuz ayındaki KPSS'nin ardından, gerekli sınavlar yapıldıktan sonra işe alındığını söyledi.

Tüzmen, dil bilen eleman sayısının da giderek arttığını kaydetti.

Bakan Tüzmen, A Tipi Antrepo İçin Kamera Sistemi ile yüzde 60 ve Akaryakıt Antrepoları İçin Tank Takip Sistemi ile yüzde 71 oranında saniyesi saniyesine merkezden takip etme seviyesine ulaşıldığını bildirdi.

Free Shopların (gümrük hattı dışı mağazaların) Takip Sistemi uygulamasının da haziran ayına kadar tamamlanacağını belirten Tüzmen, şöyle konuştu:

''Böylelikle, vatandaşın bir gümrük hattı dışı mağazadan yaptığı alışverişten sonra başka mağazalarda tekrar tekrar alışverişi yapması engellenecek. Bu şekilde, yolculara sağlanan muafiyet hakkının istismar edilerek, hem hukuksuzluğu hem vergi kaybını hem de haksız rekabeti önleyeceğiz. Bunlara izin verilmeyecek.

Bunla ilgili belli bir süre vardı. Gümrük hattı dışı mağazaların haziran ayına kadar bütün çalışmalarını tamamlamasını istiyoruz. Aksi takdirde bu sisteme giremeyen free shopların işleri engellenecek. 1 Haziran'a kadar teknik altyapılarını tamamlayacaklar.''

Türkiye'deki 42 Gümrük Baş Müdürlüğü'nün tamamında cari olarak denetime başlandığını ifade eden Tüzmen, yap-işlet-devret projeleri ile kara sınır kapılarının fiziki rehabilitasyonun yapıldığını anlattı

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber