Sağlık uzman yardımcılığı sınavı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Aralık 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı uzman personelin kamu hastaneleri birliğinde yüksek ücretle sözleşmelerini imzalarken KPSS sınav şartı gibi objektif kriter aramıyor. Diğer taraftan uzman yardımcısı kadrolarında KPSS sınav şartı araması ve sözlü sınav çelişkisi sağlık çalışanlarını küstürdüğü gibi çalışma barışını bozmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Sağlık Uzman Yardımcılığı Yarışma Sınav Duyurusunda 375 sağlık uzman yardımcısı alınacağı duyurmaktadır.

Sınav başvuru şartları incelendiğinde KPSS'den en az 70 alma şartı, 35 yaşını doldurmamış olanlar başvuru yapabiliyor.

Sağlık Bakanlığı uzman yardımcılığı kadrosu için kılı kırk yararak KPSS girme şartı ve sözlü sınav gibi kriterler getirirken diğer taraftan sözleşmeli uzman personelin sözleşmeleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından "Kamu Hastaneleri Birliklerinde Çalıştırılacak Sözleşmeli Uzman ve Büro Görevlilerinin İşe Alınma ve Birliklere Dağılımına İlişkin Usul ve Esaslar" 12. maddesine göre; KPSS veya başka sınav kriteri gözetmeden doğrudan genel sekreter tarafından sözleşmeleri imzalanmıştır. Uzman kadrolarına sınav yapılmadan yüksek ücretle istenilen kişilerle sözleşme yapılmıştır. Sağlık çalışanları Kamu Hastaneleri Genel sekreterliklerinde yüksek ücretle sözleşme imzalanan uzmanların hangi kriterlerde sözleşmelerinin imzalandıklarını hala merak edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı hastaneler birliklerinde uzman statüsünde yaptığı sözleşmelerde liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasını esas alarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları dahilinde sözleşmeleri yapmalıdır.

Uzmanların bilgi ve tecrübelerini ölçen objektif bir sınav sistemi getirilmelidir. Puan üstünlüğüne göre objektif ve şeffaf kriterlerde uzmanlarla sözleşme yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Uzman yardımcılığı kadrolarında 35 yaş şartı ve KPSS şartı Sağlık Bakanlığında görev yapan tecrübeli sağlık çalışanlarının önünü kesmektedir. Uzman yardımcılığı şartlarını fazlasıyla taşıyan deneyimli personelin objektif kriterlerde görevde yükselme unvan değişikliği sınavıyla beraber bu kadrolarda atanması hizmette kaliteyi beraberinde getirecektir. Sözlü sınav objektifliğe gölge düşüreceğinden, yazılı sınavdan almış olduğu puan üstünlüğüne göre atama yapılması kafalardaki soru işaretlerini kaldıracaktır.

Özkan AYDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber