Okul işgaline 5 yıl hapis cezası

DEMOKRATİKLEŞME Paketi’yle, öğrencilerin okul, kantin, yurt işgali gibi eylemlerine 5 yıla kadar hapis cezası getirildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Aralık 2013 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul işgaline 5 yıl hapis cezası

TCK'nın 112. maddesindeki 'Eğitim ve öğretimin engellenmesi'ne ilişkin maddede suçun 1-3 yıl olan cezası ise 2-5 yıl olarak yükseltildi ve ceza ertelemesi kapsamından çıkarılarak suçlu bulunanların cezaevine girmesinin yolu açıldı. Suçun oluşması için 'Cebir veya tehdit kullanılması ya da hukuka aykırı başka bir davranış' sergilenmesi gerekiyor. Buna göre, okul, yurt, sosyal tesis gibi eğitim kurumu bünyesindeki yerlere giriş ve çıkışların kapatılması, ders yapılması başta olmak üzere okul servisleri ya da diğer sosyal haklardan yararlanılmasının engellemesine ilişkin eylemler, bu madde kapsamında cezalandırılacak.

Dün TBMM'ye sevk edilen tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

AYRIMCILIK VE NEFRET SUÇU: TCK 122. maddedeki 'Ayrımcılık' suçu, 'Nefret ve ayrımcılık' olarak değiştirilirken suçun tanımı aynen korundu. Tanımda, 'Etnik kimlik' ve 'Cinsel yönelim' kriterlerine yer verilmedi. Nefret suçunun 6 aydan 1 yıla olan hapis cezası da 1-3 yıl olarak artırıldı. Mevcut maddedeki 'Benzeri sebeplerle ayrım yapma' şeklindeki kriter de maddeden çıkarıldı. Suç, doğrudan kasıt ve nefret saikiyle işlenebilen bir suç olarak düzenlendi.

KÜRTÇE PROPAGANDA: Kanun'un 58. maddesi, "Siyasi partiler ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propaganda, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de yapılabilir" olarak değiştirildi.

KÜRTÇE ÖZEL OKUL: 2923 sayılı kanuna ekle, farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabileceği düzenlendi. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nda saptanacak.

Belli dersler Türkçe olacak.

KLAVYELERE VE KÜRTÇE YER İSİMLERİNE ÖZGÜRLÜK: Kürtçe yer isimlerine ilişkin yasak tarihe karıştı. Köy adlarının resen İçişleri Bakanlığı'nca değiştirilmesi hükmü ve 'Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılamaz' ibaresi de kalktı.

SİYASİ PARTİLERDE EŞ GENEL BAŞKANLIK: Partiler tüzüklerinde yer almak ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla Eş Genel Başkanlık modeli uygulayabilecekler.

YÜZDE 3 OYA 1 MİLYON DEVLET YARDIMI: Genel seçimlerde toplam geçerli oyların yüzde 3'ünden fazlasını alan partilere devlet yardımı yapılacak. Yardım 1 milyon TL'den az olamayacak.

PARTİLERE ÜYELİKTE ENGEL KALKIYOR: Seçimlerde oy kullanma hakkı olanlar, siyasi partilere üye olabilecek. Bu düzenleme Öcalan'a yasağı kaldırmıyor, BDP'ye üyeliğinin yolunu da açmıyor; TSK mensupları, hakim ve savcılar gibi bazı meslek örgütlerinin partilere üye olmasına olanak sağlamıyor.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEMEYE HAPİS: Dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehditle ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi halinde fail hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

ŞAPKA TAKMAMAK SUÇ DEĞİL: Şapka takmamak ve Türk Harflerinin Kabulü Kanunu'nun koyduğu yasaklara aykırı hareketi 2- 6 ay hapisle cezalandırılan TCK'nın 222. maddesi kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber