Dersaneye öğrenci veren öğretmene yüzde 10 pay vermişler!

Dersanelerde 15 yıl çalışan Serdar öğretmen, okullarda öğrencileri dersaneye yönlendiren öğretmenler olduğunu belirterek, “Bu öğretmenler öğrenci başı komisyon alıyor” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Aralık 2013 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dersaneye öğrenci veren öğretmene yüzde 10 pay vermişler!

Dersanelerin özel okula dönüştürülmesi konusunda hükümetin dersanelere sunduğu iki yıllık geçiş süreci üzerinden yürütülen tartışmalar sürerken, dersanelerin çalışma şartlarına ilişkin itiraflar da gelmeye başladı. 15 yıl boyunca çeşitli dersanelerde öğretmenlik, son olarak da İstanbul Esenyurt'ta dersane ortaklığı yapan, şimdi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Pendik ilçesindeki bir okulda görevli olan Serdar öğretmen, STAR'ı arayarak dersanelere ilişkin önemli bir itirafta bulundu. Serdar öğretmen, "Öğretmen, dersaneye kayıt için yolladığı öğrenci başına yüzde 10 alır. Ben 5 yıl önce okul müdürüne aylık 500 TL kayıt avantası veriyordum" dedi. Serdar öğretmen, isyan ederek ayrıldığı dershane sisteminin dünyasını şu sözlerle anlattı.

Ayda 500 lira veriyordum

"Devlet okullarının rehber öğretmenleriyle müdür ve müdür yardımcıları dersanelerden maaş ve prim alır. Sistem şöyle işler; okuldaki imkanı olan öğrenci tespit edilir. Öğrencinin çalışkan ya da tembel olması önemli değil, önemli olan dersane taksitlerini ödeyebilecek aile gücünün olması. Sonra veli okula çağırılır, 'Çoğunuzun sınav için mutlaka ders alması gerekir. Tanıdığım dersane var, indirim de yaptırırım' denir. Veli de 'Madem dersane diyorsunuz, sizin tanıdığınız var mı hem iyi eğitim versin hem de hesaplı olsun' der. Veliller çocuklarını genelde öğretmenin işaret ettiği dersaneye yollarlar. Ya öğretmen çocuğu dersaneye götürür kaydettirir, ya da bana yaptıkları gibi dersane sahibine telefon edip 'Şu çocuğu ben sana gönderdim' der. O çocuğa okulu, öğretmeni sorulur. İstenilen yanıt gelince de öğretmene payı verilir. Bazı dersanelerde bu ücret öğretmene kayıt parasının tamamından yüzde 10 olarak verilir. Ben, kendi dersanemde okul müdürü, yardımcısı ve rehber öğretmenine ayda 500 TL veriyordum 5 sene önce. Tüm öğretmenleri suçlamak mümkün değil tabii ki ama bu çark çok yaygın olarak bugün de aynen devam ediyor."

DERS ÖĞRETİLMİYOR

Dershanelerde ders işlenmediğini iddia eden Serdar öğretmen, "Ders işleyen öğretmeni kapıya atarlar. Öğretmenler dershanelerde fıkra kitabı ile derslere giriyorlar. O sınav birincileri de, zaten birinci olacağı belli öğrenciler otomobil, ev ve para karşılığında yapılan transferlerdir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber