Çelik:Eğitim davası istiklal mücadelemizdir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'EN BÜYÜK BÜTÇE MİLLİ EĞİTİME AYRILMIŞTIR'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Silahlı Kuvvetler ile kazanılan zaferlerin kalemli ordularla taçlandırılmadığı sürece istikbalin temin edilemeyeceğini belirterek, "Milli Eğitim davası bizim istikbal mücadelemizdir" dedi

20.04.2006 15:34

Bakan Çelik, bir dizi açılış ve ziyarette bulunmak üzere Mersin'e geldi. Programına Mersin Valiliği'ni ziyaretle başlayan Çelik, Vali Hüseyin Aksoy'dan Mersin'deki eğitim-öğretim durumuyla ilgili bilgi aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin Milletvekilleri Ömer İnan ve Saffet Benli'nin de eşlik ettiği ziyarette konuşan Bakan Çelik, Pazartesi akşamından itibaren bakanlığına bağlı 20 genel müdürün Mersin'deki eğitimin net bir fotoğrafını çıkardığını belirterek, bugün yapacakları toplantıyla Mersin'deki eğitim meselesini masaya yatıracaklarını ve öncelikli meselelerin belirleneceğini söyledi.

Bir gazetecinin "Türkiye'de ne kadar derslik açığı bulunuyor?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, bunun Türkiye'deki derslik açığıyla ilgili hesabın nasıl yapıldığına bağlı olduğunu belirterek, "Tüm sınıflarda 30 kişi olsun, tekli öğretim yapalım derseniz hesap farklı çıkar, 35 kişi derseniz farklı çıkar. Türkiye'de aslında derslik açığı metropol şehirlerde var, kırsal kesimde yok. Örneğin Adıyaman'ın Çelikhan İlçesi'nde 1 sınıfa düşen öğrenci sayısı 16'dır. Niye? Oradan göç var. Karadeniz'de bakıyorsunuz bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 10'dur. Ama İstanbul'da sadece geçen yıl, 2005 yılında 160 müstakil okul yaptık. İhtiyacın bittiğini sanıyorsunuz, ancak İstanbul'a her yıl 110 bin kişi taşınıyor. Bunun 35-40 bini öğrencidir. Türkiye hareketli bir ülke. Bunun için biz bir başka model gerçekleştirdik, taşınabilir okul modeli geliştirdik. Özelliği şu; esası çelik konstrüksiyonlu, fakat 20 sefer söküp taktığında deforme olmuyor. İhaleye çıktık 170 tane böyle okul yapacağız. Acil ihtiyaç olan yerlere göndereceğiz. Diyelim ki, Diyarbakır'da bir ilçeye okul yaptık. Bir süre sonra oradaki nüfus göçtü, okul gereği kalmadı. Onu söküp ihtiyacı olan yere götüreceğiz. Böylelikle bu sorunu çözeceğiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, valilik ziyaretinin ardından AK Parti Mersin İl Başkanlığı'na geçerek, partilileriyle biraraya geldi. Çelik, burada yaptığı konuşmada, AK Parti Hükümeti'nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, parti ziyaretinden sonra Mersinli işadamı Mehmet Serttaş tarafından Osmaniye Mahallesi'nde yaptırılan 24 derslikli Mehmet Serttaş Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Burada öğrencilerin sevgi gösterileriyle karşılanan Bakan Çelik, işadamı Mehmet Serttaş'ın ardından yaptığı konuşmada, eğitime sunduğu katkıdan dolayı işadamına teşekkür etti.

Türkiye'nin, 20. yüzyılın başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde büyük bir istiklal mücadelesi verdiğini hatırlatan Çelik, "Ama İstiklal Savaşı devam ederken, daha 1921 yılında Atatürk Milli Eğitim Kongresi'ni topladı. Silahlı Kuvvetler ile kazandığınız zaferleri eğer kalemli ordularınızla, eğitim ordusuyla taçlandırmazsanız, siz istiklalinizi de muhafaza edemezsiniz, istikbalinizi de temin edemezsiniz. Milli eğitim davası, bizim istikbal mücadelemizdir. Yani Türkiye'nin geleceğinin nasıl olacağıyla ilgili mücadeledir" diye konuştu.

"EN BÜYÜK BÜTÇE MİLLİ EĞİTİME AYRILMIŞTIR"

Eğitime çivi çakan, eğitim adına en ufak bir katkı sağlayan herkesin, Türkiye'nin istikbaline yatırım yapan kişi olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Dolayısıyla bizim nezdimizde, halkımızın nezdinde saygıdeğer insandır. Biz, sayın Mehmet Serttaş gibi daha Mersin'den birçok sanayicimizin, birçok tüccarımızın, birçok hali vakti yerinde olan işadamımızın okul yaptırmasını ve eğitime katkıda bulunmasını diliyoruz" dedi.

Konuşmasında genç nüfusun, Türkiye'nin en büyük potansiyeli, en büyük zenginlik kaynağı olduğunu ifade eden Çelik, 73 milyonluk Türkiye'de neredeyse 50 milyon genç ve dinamik nüfus bulunduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinin gittikçe yaşlanan ve doğum oranlarının neredeyse sıfırın altına düşen bir konuma geldiğini dile getiren Bakan Çelik, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece coğrafi alan itibariyle büyük bir ülke değil, işte bu sahip olduğu insan sermayesi açısından da büyük bir ülkedir. Almanlar'ın güzel bir atasözü var, 'Ya eğit, ya da katlan'. Biz ya bu nüfusu eğiteceğiz, vasıflı insanlar haline getireceğiz, kabiliyetli, bilgi birikimi donanımlı insanlar haline getireceğiz. Bunlar sağlıklı, sırtı pek, karnı tok ve idealizmle beslenmiş nesiller olacaklar ve istikbalimizin garantisi olacaklar, yahut vasıfsız, işsiz güçsüz, tahsilsiz, donanımsız olan bir neslin doğuracağı bunalımın bizi nereye götüreceğini şimdiden hesaplamak zorundayız. Onun için hükümetimiz, bütün imkanlarını eğitim adına seferber etmiş durumda. Son 3 yılda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi 1 numaralı bütçe olmuştur, en büyük bütçe eğitime ayrılmıştır. Ancak şunu takdir edersiniz ki, şu anda konsolide bütçenin imkanlarıyla bizim eğitimimizi Avrupa Birliği seviyesine, dünyanın kalkınmış ülkeleri düzeyine getirmemiz mümkün değildir. Kısa süre önce Avustralya'ya ve Yeni Zelanda'ya gittim. Avustralya'da 1 öğrenci başına harcanan para 12 bin dolardır. Benim ülkemde 1 öğrenci başına harcanan para bin 500 dolar seviyesindedir. Dolayısıyla biz eğer dünyayla yarışacaksak, eğitime daha fazla destek verilmesi gerekiyor."

Mersinliler'e sitemde de bulunan Bakan Hüseyin Çelik, Başbakan'ın önderliğinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın organizasyonunda 11 Eylül 2003 tarihinde "Eğitime Yüzde Yüz Destek" kampanyası başlattıklarını belirterek, "Bursa'nın bu kampanyaya katkısı 100 trilyonu aşmıştır, Kayseri'nin katkısı 100 trilyonu aşmıştır, Antalya'nın katkısı 70-80 trilyona varmıştır, ancak Mersin'de bugüne kadar 60 küsur derslik yapılmıştır. Bu kesinlikle Mersin'in sanayi kenti, metropol kenti özelliğiyle bağdaşmamaktadır. Biz Mersin'deki bütün sanayicilerimizden, bütün tüccarlarımızdan Mehmet Serttaş gibi böyle büyük bir okul yapmalarını beklemiyoruz. Bizim için yaklaşım önemlidir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuşmasının ardından işadamı Mehmet Serttaş'a eğitime katkılarından dolayı onur plaketi verdi. Çelik, ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve işadamı Mehmet Serttaş ile birlikte okulun açılış kurdelesini kesti. Bakan Çelik, daha sonra okulun dersliklerini gezerek, ders yapan öğrencilerle görüştü. Hüseyin Çelik, ziyaret ettiği teknoloji sınıfında öğrencilere altın kaplama kitap ayracı hediye ederken, bilgisayar sınıfındaki öğrencilere de şiir CD'si verdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okuldan ayrılmadan önce idareciler ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber