Özürlülerin emeklilik sorunu yine çözülemedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Nisan 2006 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki haber "Hakan Yolcu" tarafından yazılmıştır.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısının Merclisimizde İki gün süren görüşmelerini, normal statüde işe giren özürlülerin erken emekliliğindeki mağduriyetinin önleneceği düşüncesiyle heyecanla yakınen takip ettim.

Söz konusu kanun tasarısının Geçici 1. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna eklenmek üzere Sayın Milletvekilimiz Lokman Ayva beyin verdiği önerge, uzun zamandır yakınılan ve tam bir arap şaçına dönen, normal statüde işe giren özürlü memurların erken emekli olabilmelerinin önünü açacak bir teklifti. Bizimde sizden beklediğimiz buydu. Allah kendisinden razı olsun.

Malesef bu önerge, benzer düzenlemenin yasada var olduğu gerekcesiyle Sayın Bakanımızca uygun görülmedi. Bu benzer düzenlemeden kast edilenin, 28. madde olduğunu sanıyorum.

Ancak;

"MADDE 28.- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar;

a) Yaşlılık aylığı bağlanması,

b) Toptan ödeme yapılmasıdır.

İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara; "

........

Denilerek, bu maddede özürlüler için öngürülen düzenlemeden, şu an çalışmakta olanların yararlanamacağı açık olarak belirtilmektedir. Tıpkı 5434 sayılı Kanunun 39/J maddesindeki "göreve girişlerinde" ibaresinde olduğu gibi.

Her ne kadar sayın bakanımız, bunun zaten yasa içersinde bulunduğu belirtmişse de görüleceği üzere, şu an çalışmakta olan normal statüde işe giren ve özürlü olduğuna dair raporu işe girdikten sonra alanlar için erken emekliliğin önü artık kapanmıştır.

Torba yasa ile normal statüde işe giren özürlülerin erken emekli olabilmelerini sağlamak için çıkarılan 5434 sayılı kanunun 39/J maddesi bu maddenin başlangıcında yer alan "göreve girişlerinde" ibaresi nedeniyle bu amaca ulaşılamamış ve bu durumun teknik bir hata olduğu ifade edilmişti.

Sanıyorum şimdide aynı şey Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 28. maddesinin başlangıcında yer alan "İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara" ibaresiyle ortaya çıkmış durumda.

Sayın milletvekilim, inşallah yanılıyorumdur, zira bunca beklenti sonucunda bu kanayan yaranın düzelmemesi büyük bir moral bozukluğuna neden olmaktadır. Bu nedenle, önergenizin kabul edilmemesine neden olan ve zaten yasada olduğu söylenen bu husus hakkında ayrıntılı bir açıklamaya ihtiyaç duymaktayız.

Saygı ve hürmetlerimle.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber