Davutoğlu hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2013 19:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

CHP'nin Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler başladı.

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için CHP'nin, Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmelerin bugün yapılmasını, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, TBMM'nin en önemli görevinin, bütçe yapmak olduğunu, anayasanın 87. maddesinin de milletvekillerine özel bir görev yüklediğini söyledi.

Bütçe hakkının ortadan kaldırıldığını savunan İnce, 1960 ve 1980 darbelerinde askerin Meclis'i feshetmesine rağmen Meclis adına görev yapan kurum olan Sayıştay'ı feshetmediğini belirtti.

İnce, "Siz Sayıştay'ı feshediyorsunuz, darbecilerden daha ileri gittiniz. Sayıştay, askeri cuntanın harcamalarını denetledi, rapor etti, TBMM'ye gönderdi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhuriyet tarihinin en büyük örtülü ödenek harcayan başbakanı olduğunu ileri süren İnce, "Milletin parasının hesabını soruyoruz, babanızın değil. Yolsuzluk yapmadım diyen başbakan Meclis denetiminden kaçamaz. Bu paralar devletin mahremi değildir, milletin vergisidir" dedi.

MHP Grup Bakanvekili Oktay Vural da Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı'nın, içinde Kürdistan ibaresi geçen BDP'nin muhalefet şerhine yönelik inisiyatif kullanamamasının zafiyet olduğunu savundu.

Vural, anayasaya aykırılığın komisyonda giderilemediğini öne sürerek, TBMM Başkanlığı'nın da bu konuda irade kullanmayıp, göndermemesinin de eksiklik olduğunu söyledi.

Tartıştıkları konunun sadece muhalefet şerhiyle sınırlı olmadığını ifade eden Vural, "Türkiye'de adım adım Kürdistan inşa modeli, AKP'nin çözüm ve barış sürecinin nihai hedefi olarak ortaya konmuştur" dedi.

Vural daha sonra Devlet Bahçeli'nin bugün yaptığı yazılı açıklamayı okudu.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, silah, kan, ölümün çözüm olmadığının görüldüğünü dile getirdi.

Ünal, "Toplumsal talepler, kimlik talepleri sorun olamaz, bunlar ancak demokratik sistem içinde yönetilmesi gereken şeylerdir denmiş. Bu çerçevede çözüm siyaseti güdülmüş. Şimdi bunu nasıl ihanet, bölücülükle süsleyen kelimeler içinde kullanabilirsiniz? Tiribünlere oynuyorsanız kullanırsınız. Ama bizim gibi risk altına giriyorsanız, bedenini bu riskin altına atıyorsunuz, baldıran zehri içiyorsanız bizim yaptığımızı yaparsınız. Bu millete karşı sorumluluk alırsınız, bu milletin toplumsal, kimlik taleplerini sorun olarak görmezsiniz. Siyaset kurumunu da bu sorunu çözmek için kullanırsınız. Bunun adı ihanet değil vatanseverliktir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Genel Kurul'da daha sonra, Davutoğlu hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelere geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber