15 barodan Sarıkaya'ya destek geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2006 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, "Ben Ferhat Sarıkaya'ya şu çağrıda bulunuyorum. Henüz kesinleşmemiş karar söz konusudur. Kendisi eğer bugün itibariyle istifa edip Van Barosuna müracaat ederse, onu seve seve büyük mutlulukla baromuza kaydederiz" dedi.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun kararıyla meslekten ihraç edilmesi üzerine Van Barosuna üye avukatlar Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Van, Batman, Kars, Mardin, Bingöl, Şanlıurfa, Muş, Adıyaman, Diyarbakır, Tunceli, Siirt, Ağrı, Hakkari, Şırnak ve Malatya baroları adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, kararı kınadıklarını bildirdi.

Kararın yargı bağımsızlığı açısından kabul edilemez olduğunu belirten Çabuk, iddianamenin mahkemeye sunulmasından itibaren yaşanılan gelişmelerin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının Türkiye'de geldiği aşamayı gözler önüne serdiğini savundu.

Yaşanan tartışmaların, kendilerini dokunulmaz olarak kabul eden kurum ve kişilerin hukuk içinde kendilerine dokunulduğunda neler yapabileceklerini göstermeleri bakımından ibret verici olduğunu bildiren Çabuk, şöyle devam etti:

"Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) bu kararından önce, talep üzerine Adalet Bakanlığının izniyle başlatılan soruşturmanın kendisi yargı bağımsızlığına müdahale niteliğindeydi. Bu soruşturma ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun ihraç kararıyla yargı bağımsızlığına, yargıç ve savcıların tarafsızlığına bizzat bakanlık ve HSYK'nın en büyük tehdidi oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Hukuk devletinin en temel unsuru olan yargının bağımsızlığının olmadığı bir ülkede, yurttaşların hukuki güvenliğinden söz etmek mümkün değildir.

Sayın savcı ile ilgili verilen kararın kesinleşme sürecinde geri alınmasını bekliyoruz."

VAN BAROSUNDAN SARIKAYA'YA ÇAĞRI

Çabuk, verilen karara 10 günlük bir itiraz süresi bulunduğunu, henüz kesinleşmiş kararın olduğunu ifade ederek, Avukatlık Yasasına göre hakim ve savcılar hakkında verilmiş bir hüküm cezası varsa ve kesinleşmişse baroya kaydının mümkün olmadığını ancak, disiplin cezası kesinleşmeden önce müracaatı söz konusu olursa hakim veya savcının, avukat olarak baroya kaydının yapılabildiğini vurguladı.

"Ben Ferhat Sarıkaya'ya şu çağrıda bulunuyorum. Henüz kesinleşmemiş bir karar söz konusudur. Kendisi eğer bugün itibariyle istifa edip Van Barosuna müracaat ederse onu seve seve büyük mutlulukla baromuza kaydederiz" diyen Çabuk, Sarıkaya gibi değerli bir hukukçuyu aralarında görmekten mutluluk duyacaklarını belirtti. Bir gazetecinin, "Karar mahkemeyi etkiler mi?" sorusu üzerine Çabuk, şunları söyledi:

"Şüphesiz ki etkiler. Bu iddianameyi hazırlayan savcının uğramış olduğu akıbet hepimizin malumu. HSYK'nın vermiş olduğu bu karar şüphesiz yargılamayı da yargı mensuplarını da etkileyecektir. Yargı mensupları bu yargılama sürecinde, bizim kanaatimizce ceza verme konusunda büyük sıkıntı içine girecektir. Şüphesiz bu yargılama sürecinde çok çekingen davranacaktır. Yargı, halihazırdaki sistemle tarafsız ve bağımsız olabilme olanaklarına sahip değildir." Çabuk, Şemdinli olaylarına müdahil avukatı olarak 50'nin üzerinde avukatın katılacağını, duruşmanın çok sayıda avukatla tatbik edileceğini bildirdi.

Bir gazetecinin "Sarıkaya hazırladığı iddianameden dolayı meslekten ihraç edildi. Ancak bu iddianamede mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkeme heyeti de suçlu olmaz mı?" sorusu üzerine Çabuk, "Şüphesiz. Bu iddianameyi hazırladığı için Sarıkaya meslekten ihraç edildi. Ve iddiaları yargılayacak olan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, iddianameyi hazırlayan savcının görevinden ihraç edilmesinden sonra üzerinde ciddi baskı hissedeceği kanaatindeyiz."

MESLEKTAŞLARINDAN SARIKAYA'YA MADDİ DESTEK

Sarıkaya'nın bir özelliğinden daha söz etmek istediğini belirten Çabuk, Sarıkaya'nın 15 yıldır savcı olarak görev yaptığını, bu 15 yıllık süre içinde geçen yıl kendisine 15 yaşında bir araç satın aldığını ifade etti.

Sarıkaya'nın bu aracın kredi borcunu halen ödediğini dile getiren Çabuk, şöyle devam etti:

"Sarıkaya böyle bir maddi imkansızlığa sahiptir. Öğrendiğimiz kadarıyla dünden bu yana kendi meslektaşları bu ekonomik mağduriyeti gidermek anlamında kendi içlerinde borçlarını ödemek yönünde kampanya başlattılar." Ayhan Çabuk, bir soru üzerine de geçmişte bu şekilde iddianame hazırlayan 4 savcının daha meslekten ihraç edildiğini kaydederek, "Bunlardan bir tanesi de Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayan bir savcıydı" diye konuştu.

ORTADAN KAYBOLDU

Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, hakkında alınan "ihraç" kararını dün saat 12.30'da çıktığı yemek sırasında öğrendi ve bir daha Van Adliyesi'ne dönmedi. Cep telefonunu da kapatan Sarıkaya'nın nerede olduğu konusunda hiç kimse bilgi vermedi. Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan, konu hakkında yorum yapmayacağını belirterek, ?Henüz bize resmen gelen bir şey yok'' demekle yetindi.

Komisyon bölündü

Karar Şemdinli Araştırma Komisyonu üyelerini de böldü. CHP'li Ahmet Ersin, "Savcı maalesef, öyle bir iddianame hazırlayarak görev yetki sınırlarını aştı"; Sırrı Özbek, "Gecikmiş bir karar"; Mesut Değer de savcının hatalarını sıralayarak "kararı doğru buluyorum" dedi. AKP'li Başkan Musa Sıvacıoğlu ise "Yorum yapmayı doğru bulmuyorum"; Ayhan Sefer Üstün "bu karar, kırmızı ışıkta karşıya geçen bir yayaya idam cezası verilmesi gibi ağır bir karardır"; Metin Kaşıkoğlu da "çok ağır bir karar" değerlendirmesini yaptı.

Büyükanıt suçlaması

Sarıkaya'ya "en ağır" disiplin cezasının verilmesinde, rapordaki suçlamaların yanı sıra, toplantıda tartışılan şu görüşlerin etkili olduğu öğrenildi .

* Büyükanıt ile diğer rütbeliler hakkında tabi oldukları soruşturma usulüne aykırı işlem yapması.

* TBMM Soruşturma Komisyonu'ndan ifade metni özellikle istenen Mehmet Ali Altındağ gibi Şemdinli olaylarıyla doğrudan ilgisi bulunmayan kişilerin ifadelerine iddianamede yer verilmesi.

* İddianameye, konuyla ilgisiz, kimlikleri saptanamayan kişilerin ifadelerinin yansıtılması.

* Olayla ilgisiz, subjektif değerlendirmeler yapması.

* İddianamenin basına sızması.

Avukatlık da yapamaz

Sarıkaya'nın karara yapabileceği itirazı, yedek üyelerin de katılımıyla oluşan 12 kişilik üst kurul değerlendirecek. HSYK kararlarına karşı yargı yolu kapalı olduğundan, üst kurulun kararı kesin nitelik taşıyacak. Olası itirazından sonuç alamazsa mesleğini ve özlük haklarını kaybedecek olan Sarıkaya, avukatlık da yapamayacak. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, karar için, "Ben toplantıların çoğuna katılmıyorum. Kurul bakanın etkisinde değildir" demekle yetindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber