'Akıllı İşaretler Sistemi' tanıtıldı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuk ve gençleri televizyon yayınlarının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından geliştirilen "Akıllı İşaretler Sembol Sistemi", düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Bilkent Otel'de düzenlenen toplantıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının yaklaşık 40 yıllık bir serüvene sahip olduğunu söyledi.

Akman, süreç içinde yayınların içerikleri ve saatleri konusunda tek belirleyici unsurun, televizyon yöneticilerinin düşünceleri, ekran başındakilerin televizyon izleme alışkanlıkları ve oranları ile reklam gelirleri olduğuna dikkati çekti.

Yayın içeriklerinin belirlenmesi konusunda yapılan araştırma sonucunda, Hollanda'da uygulanan işaretler sembol sisteminin Türkiye'ye uyarlanabileceği sonucunu elde ettiklerini kaydeden Akman, 5 yıllık çalışma sürecinin ardından "Akıllı İşaretler Sembol Sistemi"nin oluştuğunu anlattı.

Sistemin, 23 Nisan'da uygulanmaya başlanacağını kaydeden Akman, "Ulu Önder Atatürk'ün çocuklarımıza hediyesi 23 Nisan'da RTÜK olarak bizler de çocuklarımıza geleceklerini düşünerek, geleceğimizi düşünerek bir hediye vermek istedik" dedi.

Akman, sembol sistemini televizyonların daha çok tekrar yayınları yaptıkları yaz döneminde devreye sokarak, Eylül ayında başlayacak yeni yayın dönemi öncesinde deneme süreci oluşturmayı amaçladıklarını da söyledi. Akman, deneme süreci içinde elde edilecek gözlemleri ve kendilerine gelecek eleştirileri değerlendirerek, yeni yayın dönemi öncesinde sisteme son şeklini verebileceklerini belirtti.

Akıllı İşaretler, çocuk ve gençleri cinsellik, şiddet, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar gibi zararlı yayın içeriğine karşı korumak için geliştirilmiş 7 sembolden oluşuyor.

23 Nisan'da uygulanmaya başlanacak sistemde programın hangi yaş gurubuna uygun olduğunu gösteren (7+,13+,18+, genel izleyici) şeklinde 4 sembol ile programdaki zararlı içeriği tanımlayan (şiddet/korku, cinsellik, olumsuz örnek oluşturacak davranışlar) şeklinde 3 sembol yer alıyor.

Haber bültenleri dışındaki programlarda kullanılacak yaş ve içerik sembolleri, programın başında 5 saniye süreyle ekranın tümünde ve her kesintiden sonra 15 saniye süreyle ekranın sağ üst köşesinde yayınlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber