Çiçek: İstanbul'daki cezaevleri şehir merkezinden çıkarılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2006 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önümüzdeki yıl sonunda İstanbul'daki cezaevlerinin önemli bir kısmının şehir merkezlerinden çıkarılmış olacağını bildirdi.

Çiçek, Kütahya ve Sinop ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerin el sanatlarından oluşan serginin Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Çiçek, yaptığı konuşmada, tarih ve kültür kenti İstanbul'da pek çok serginin düzenlendiğini, ancak bu serginin özel bir anlamı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şu an cezaevlerimizde 62 bin civarında hükümlü ve tutuklu var.

Son çıkardığımız yasalar nedeniyle tutuklanan insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Biz bunu arzu etmiyoruz. Daha birbirimizin hukukuna saygılı, kamu düzenini bozmayan vatandaşlar olarak yaşanmasını arzu ediyoruz. Çıkardığımız yasalar bunun içindir. Kurallara uygun olarak yaşamak doğru olanıdır ama cezaevi de hayatın bir parçası. Cezaevi olmayan toplum da yok. Cezaevlerini farklı bir anlayışla toplumun hizmetine sunmak istiyoruz." Yürürlükte bulunan infaz sisteminin esas amacının suç işlemiş insanları cezaevlerinde kaldıkları süre içinde eğitmek, bilgi ve becerilerini artırmak olduğunu anlatan Çiçek, böylece bu kişilerin tekrar topluma döndüklerinde hem uyumlarını sağlamayı, hem de meslek edindirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Çiçek, "Geçmiş ceza infaz sistemi ve cezaevlerinin yapılış tarzı itibariyle maalesef içeri girenler olumsuz meslekler ediniyorlardı.

Adi hırsız olarak giriyor, belki gangster olarak çıkıyorlardı.

Yaralamadan içeri giriyor, adam öldürecek kadar beceri sahibi olarak aramıza dönüyorlardı" diye konuştu.

Bakanlık olarak bu kişileri topluma faydalı hale getirmek için ciddi çaba harcadıklarını ifade eden Çiçek, bunun güzel bir örneğinin bu sergiyle ortaya konduğunu dile getirdi.

Çiçek, Türkiye'nin pek çok yerindeki cezaevlerinde olumlu eğitim yapıldığına işaret ederek, bundan böyle bu cezaevlerinin meslek edinme kursları olduğunu vurguladı.

Şu an cezaevlerinde 40'a yakın işkolunda üretim yapıldığını da söyleyen Çiçek, böylece cezaevlerinde boş vakit geçirilmediğini, vasıfsız insanların meslek edindiğini ve topluma döndüklerinde de iş bulma imkanına kavuştuklarını ifade etti.

Çiçek, üretime katkı sağlayan bu kişilerin devlete getirdikleri maliyetin bir kısmının da karşılandığını, ayrıca bu kişilerin ailelerine yük olmaktan da kurtulduklarını anlatarak, böylece bu mekanlarda boş kalmış olmaktan doğan ruhi sıkıntıların da ortadan kalktığını belirtti.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu 40 işkolu aynı zamanda Türkiye'de yapmakta olduğumuz adli yatırımların da önemli finansman kaynağını teşkil etmekte. Nasıl olsa bu insanlar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar dışında cezası infaz edilenler bir gün aramıza döndüklerinde, belli bir iş edinmiş, yaptığı işlerden pişmanlık duymuş, rehabilite edilmiş vatandaşlar olarak aramıza dönüyorlar.

Bu çalışmalar dünyada ve Avrupa'da takdir topluyor. Birkaç sene evvel dış dünyada Türkiye'deki cezaevleri Türkiye'nin aleyhine kullanılan müesseselerdi. Şimdi görüyoruz ki kendi cezaevleri bizimkilerle mukayese edilemeyecek kadar kötü şartlar altındadır. Biz insan onuruna yakışan ve insanların ıslah edilmesini mümkün kılacak bir sistem ve yapıyla ceza infaz sistemine getirdiğimiz yepyeni bir anlayışla bu hizmeti görmeye ve insanları hem meslek sahibi olarak, hem de yaptığından pişman olarak cezaevlerinden çıkmalarını arzu ediyoruz." Bütün illerde üretime dönük açık cezaevi talebi bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Önümüzdeki sene sonu İstanbul'daki cezaevlerinin önemli bir kısmı şehir merkezlerinden çıkarılmış olacak" dedi.

Çiçek, Bayrampaşa Cezaevi'nin şehrin tam merkezinde bulunduğunu, disiplin, eğitim ve birçok başka nedenden sıkıntıya yol açtığını, İstanbul için ciddi bir problem olduğunu söyledi.

Hem Bayrampaşa Cezaevi'nin, hem de başka cezaevlerinin uygun mekanlara taşınabilmesi için yoğun yatırım yaptıklarını anlatan Çiçek, Bayrampaşa Cezaevi'nin önümüzdeki sene sonu, üç ay önce veya üç ay sonra mutlaka şehir merkezi dışına çıkarılacağını, buranın eğitim için ya da başka bir faydalı alan için kullanılacağını sözlerine ekledi.

Bakan Çiçek, konuşmasının ardından Kütahya ve Sinop cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin eserlerinden oluşan sergiyi gezerek, el emeği ürünleri tek tek inceledi.
Bu arada Bakan Çiçek, meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki sorulara yanıt vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber