İpek Yolu, iki gün sonra açıldı

2 gündür kar yağışı nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı ve yüzlerce aracın mahsur kaldığı Nusaybin Cizre karayolu trafiğe açıldı

Haber Giriş : 13 Aralık 2013 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İpek Yolu, iki gün sonra açıldı

gündür kar yağışı nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı ve yüzlerce aracın mahsur kaldığı Nusaybin-Cizre karayolu trafiğe açıldı. Öte yandan İpek Yolu'ndan bir ölüm haberi geldi. Yolculardan Irak uyruklu 69 yaşındaki Sabri Muhammed Derviş, kalp krizi geçirip öldü.

ESARET İKİ GÜN SÜRDÜ

Şırnak'ın Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ilçesi arasındaki tarihi İpek yolunda kar nedeniyle kapanan karayolunda mahsur kalan yüzlerce yolcu 2 gün boyunca yardım bekledi. Yolcular, kar yağışından sonra bazı TIR'ların dorselerinin kaydığını ve trafiğin kilitlendiğini söyledi. Yolculardan Yusri Atlı, açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını yol açma ile ilgili hiç bir çalışma yapalmadığını söyledi. Diyarbakır'da ölü doğum yapan ve ölen bebeğinin cenazesi ile Irak'ta dönmek isteyen bir kadının durumunun ağır olduğunu da söyleyen Atlı, "Bölgedeki Valilikler ve AFAD başta olmak üzere her yetkiliyi aradık ancak bir çözüm bulunamadı. Burada kurtarılmayı bekliyoruz" diye konuştu.

İki günden beri aralıksız yağan yoğun kar yağışı nedeniyle Şırnak'ın merkez köyleri, Şırnak- Uludere ve Beytüşşebap ilçelerine bağlı köy ve mezralara hala ulaşım sağlanamazken, Hakkari- Şırnak ve Şırnak- Eruh yolları da kapalı bulunuyor. Şırnak'ın Balveren Beldesi'ne dün sabahtan beri elektrik verilemezken, Şırnak kent merkezinde ise Belediye şehir içi kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlar da iki günden beri yağan yoğun kar yağışı nedeniyle kara gömülen araçlarını ve evlerin damlarını kar küreği ile temizlemeye başladılar. Şırnak kent merkezinde 1 metreyi bulan kar kalınlığı yüksek yerlerde ve Beytüşşebap İlçesi'nde 1,5 metreyi buldu. Kar temizleme çalışmaları çok yavaş yürüdüğü için vatandaşlar tepki gösterdi.

İDİL'DE HAYAT FELÇ, YOLLAR KAPALI, ESNAF KEPENK AÇAMIYOR

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde 2 gündür süren kar yağışı yaşamı felç etti. İdil- Midyat karayolunda 36 saat mahsur kalan yaklaşık 50 araç İlçe Jandarma ekipleri tarafından kurtarılırken, yolların kapalı olması nedeniyle mahsur kalanlar Karalar Beldesi'ne yerleştirildi. İlçede evlerinden çıkamayan esnaf kepenklerini açamadı. Karayolları, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Botaş ve Belediye'ye ait iş makineleri ilçe merkezinde ve yolları açmaya ve mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. Bölgede toplam 2- 3 aracı olan karayollarına tepki gösteren vatandaşların yardımına askerler yetişti. Askerler, zor şartlara rağmen İdil- Nusaybin yolunda mahsur kalan ve köy okullarında görev yapan öğretmenlerin de bulunduğu 20 aracı kurtardı. Halen kapalı olan idil- Midyat yolunda herhangi bir çalışma yapılmaması tepki çekerken, yolda mahsur kalan ve aralarında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu 200 kişi Kaymakamlık tarafından ilçede bulunan bir okula ait pansiyon ve öğretmenevine yerleştirildi.

BÖLGEYE GİDEN BAKANLARA KAR ENGELİ

İncelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'da bulunan Gıda, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Mardin'in Nusaybin ile Şırnak'ın Cizre ilçeleri arasında mahsur kalan vatandaşların durumunu yerinde görmek için Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz olay yerine gideceğini söyledi. Bakan Eker, "Sayın Atalay ve sayın Yılmaz, uçakla Mardin'e buradan helikopterle de araçların yoğunluklu olarak mahsur kaldığı bölgeye giderek durumu yerinde görecek. Yapılacak görüşme ve yapılacak incelemeden sonra gereken neyse yapılacak" dedi. Ancak bakanları taşıyan uçak Diyarbakır'a inmek zorunda kaldı.

Edinilen bilgiye göre, bakanları taşıyan uçağın, yoğun kar yağışı ve elverişsiz hava şartları dolayısıyla Mardin Havaalanı'na inemediği belirtildi. Mardin Havaalanı'na inemeyen uçak, Diyarbakır Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. Bakanların, Diyarbakır Havaalanı'ndan helikopterle Mardin'e hareket etmesinin beklendiği belirtildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Mardin Havaalanı yerine Diyarbakır Havaalanı'na indiklerini sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden duyurdu. Bakan Yılmaz, sosyal paylaşım sitesi Twitter'den, "Yoğun kar yağışı nedeniyle Cizre ve Mardin'e inemeyince, Diyarbakır Havalimanımıza indik" ifadelerini paylaştı.

SÜRÜCÜ VE YOLCULAR LASTİK YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTI

Ortadoğu'ya açılan uluslararası öneme sahip, tarihi İpek Yolu, Mardin'in Nusaybin ile Şırnak'ın Cizre İlçeleri arasındaki 95 kilometrelik bölümü, yoğun kar yağışı nedeniyle 3 gün önce başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanmıştı. Cizre ve Nusaybin ilçeleri çıkışında bekleyen trafik ekipleri, araçların bu güzergaha girişlerine izin vermedi. Karayolunda mahsur kalan araç sürücüleri ve yolcular, yol kenarında yaktıkları lastiklerle ısınmaya çalıştı.

10 KİLOMETRELİK TIR KUYRUKLARI OLUŞTU

Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a giriş ve çıkış yapan TIR'lar Şırnak'ın Cizre ile Silopi ilçeleri arasında çitf yönlü olarak uzun kuyruklar oluşturdu. Yaklaşık 10 kilometreyi bulan kuyrukta sürücüler saatlerce bekledi. Trafik ekipleri de Nusaybin ve İdil karayolunun kapalı olması nedeniyle bu yöne araçların geçişine izin vermedi.

MEHMETÇİK, DOĞUM SANCISI TUTAN KADINI HASTANEYE YETİŞTİRDİ

İdil'e 20 kilometre uzaklıktaki Ulak Köyü'nde doğum sancıları tutan Necat Munğan'ın yardımına İlçe Jandarma ekipleri yetişti. 20 km uzaklıktaki köye 4 saatte varabilen jandarma ekipleri, Necat Munğan ile akrabalarını yanlarına alarak İlçe merkezine doğru hareket etti. 4 saatte İdil Devlet Hastanesi'ne ulaşan ekipler hamile kadın ve yakınlarını hastaneye yetiştirdi. Hastane kapısında bekleyen Kadın Doğum Uzmanı Yahya Doğan ile ebeler Necat Munğan'ı hemen doğuma aldı. 7.5 aylık habile olan Necat Munğan, başarılı bir doğum sonrası 1 kilo 900 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Sağlık sorunu olmayan bebek, kilosunun düşük olması nedeniyle Cizre Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

POLİS YOLU KAPATTI

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı çığır köyü mevkiinde İpekyolu karayolunun yoğun kar nedeniyle kapanması dolayısıyla polis ekipleri Nusaybin'de araçların geçişine izin vermedi.

Kızıltepe'den Cizre istikametine giden araçlar Çığır köyü mevkiinde kar nedeniyle yol kapalı olduğu için polis ekipleri İpekyolu karayolunda Nusaybin Yeni Sınır Kapısı mevkiinde araçların geçişine izine vermedi. Polis ekiplerinin araçların geçişine izin vermemesine bazı araç sürücüleri tepki gösterdi.

TÜRK KIZILAYI YARDIM ETTİ

TTürk Kızılayı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde trafiğe kapanan yolda mahsur kalan vatandaşlara 2 bin adet kumanya ve 5 bin adet battaniye dağıtımına başladı.

Nusaybin-Cizre kara yolunun kapanmasından etkilenen vatandaşlara elini uzatan Türk Kızılayı'nın; Ulusal Afet Yönetimi, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Merkezi, Cizre, Mardin, Nusaybin ve Ceylanpınar şubelerinden 23 kişilik Kızılay ekibi, 11 araçla birlikte bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

Afet bölgesine ilk olarak ulaşan Türk Kızılayı Cizre Şubesi'nin ekibi, beraberlerindeki 200 kişilik kumanyayı vatandaşlara dağıttı. Bölgeye ulaşan diğer Kızılay ekipleri ise içerisinde ekmek, helva, su ve benzeri gıda malzemelerinin bulunduğu 2 bin adet kumanya ve 5 bin adet battaniyeyi, araçlarında mahsur kalan vatandaşlara dağıtacak. Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Merkezi ise olası ihtiyaç durumuna karşı tüm hazırlıklarını tamamlayarak hazır durumda bekliyor. Kızılay ekipleri, yol yeniden trafiğe açılana kadar vatandaşlara yardımın süreceğini bildirdi.

GENELKURMAY: ŞIRNAK VE MARDİN'DE MAHSUR KALAN 281 KİŞİ KURTARILDI

Genelkurmay Başkanlığı, Mardin, Şırnak merkez ve ilçelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 281 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Kurtarılan vatandaşlardan üçünün hasta olduğu belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 11 Aralık 2013 tarihinden itibaren Mardin, Şırnak merkez ve ilçelerinde başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı ilçe ve köy yollarının kapandığı belirtildi. Açıklamada, kapanan yolların açılması ve yollarda mahsur kalan bir ambulans ve vatandaşların kurtarılması için Mardin Valiliği tarafından yapılan talep üzerine, 70'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na ait zırhlı personel taşıyıcılar ile kurtarma çalışmalarının gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, Mardin'de üçü hasta 40 kişinin, Şırnak'ta ise değişik köylerde mahsur kalan 241 kişinin kurtarıldığı kaydedildi.

İLK ÖLÜM HABERİ GELDİ

Şırnak'ın Cizre ile Mardin'in Nusaybin İlçesi arasında kardan kapalı bulunan İpekyolu'ndan mahsur kalan yolculardan Irak uyruklu 69 yaşındaki Sabri Muhammed Derviş, kalp krizi geçirip öldü.

Şırnak İl Sağlık Müdürü Ahmet Barış, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Nusaybin-Cizre karayolunda mahsur kalan Irak uyruklu Sabri Muhammed Derviş'in kalp krizi geçirdiğini belirterek, "Vatandaşların yardımı ile Çığır Aile Sağlığı Merkezi'ne götürülen Derviş, burada sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti" dedi.

CİZRE'DE AVA ÇIKAN 1 KİŞİ DONARAK ÖLDÜ

Şırnak'ın Cizre İlçesi Sırtköy Beldesi'nde dün ava çıkan 42 yaşındaki Abdulaziz Aşrak, donarak hayatını kaybetti.

Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasında bulunan Sırtköy Beldesi'nde dün avlanmaya çıkan Abdulaziz Aşrak'dan yakınları haber alamadı. Cep telefonu ile aradıkları Aşrak'a ulaşamayan yakınları, bunun üzerine aramaya çıktı. Köylüler, Aşrak'ın cesedini köye 2 kilometre mesafede donmuş olarak buldu. Cizre Devlet Hastanesi'ne götürülen Aşrak'ın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılacağı belirtildi.

NUSAYBİN-CİZRE YOLU KONTROLLÜ AÇILDI

Kar nedeniyle 3 gündür trafiğe kapalı İpek Yolu'nun Cizre-Nusaybin arasında kalan bölüm, trafiğe açılarak, mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Çalışmalar sonucu yol bugün saat 15.00'de tek yönlü kontrollü olarak açılırken, öncelikle o bölgede biriken araçların Nusaybin tarafına geçişine izin verildi. Nusaybin'de de yüzlerce TIR ve kamyon, tedbir amaçlı bekletiliyor. Mahsur kalanlar, büyük sıkıntı çektiklerini, açlıkla mücadele ettiklerini ifade ederek, geç de olsa yolun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Yolda mahsur kalan sürücülerden Bahir Mistket, mahsur kaldıkları üç gün boyunca hiç bir kimsenin kendilerine yardıma gelmediği belirterek, yolun bazı sürücülerin kar lastiği ve zincir takmamasından kapandığını söyledi. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan da kuyruk oluşan bölgede incelemelede bulundu.

BAKANLARA KAR ENGELİ

Yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanan tarihi İpek Yolu'nda mahsur kalan araç sürücüleri ve yolcularını yerinde görmek amacıyla bölgeye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ı taşıyan uçak, hava muhalefeti nedeniyle Mardin'e iniş yapamadı. En yakındaki Diyarbakır Havalimanı'na inen uçaktaki Başbakan Yardımcısı Atalay ve Bakan Yılmaz ile AFAD Başkanı Oktay'ı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker karşıladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve beraberindeki bakanlar, daha sonra sıkı güvenlik önlemleri altında Mardin'e gitmek üzere karayolu ile yola çıktı. Ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle bakanlar Çınar İlçesi'nden Diyarbakır'a geri döndü.

MARDİN'DE 559 YERLEŞİM BİRİMİNE ULAŞILAMIYOR

Mardin'de yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 559 köy ve belde yolu ulaşıma kapandı. Mardin Valisi Ahmet Cengiz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, 3 gün içerisinde yaklaşık 14 bin kişinin yetkilileri arayarak yardım istediği belirtilerek, "Kar yağışı nedeniyle 524 köy 35 belde yolu ulaşıma kapandı, 294 köye elektrik verilemiyor. Yol açma ve elektirik arızasının giderilmesi amacıyla, yoğun çalışmalar devam ediyor. Sağlık ekipleri, 298 acil sağlık vakasına gecikmeksizin müdahale etmiş, 36'sı doğum vakası olmak üzere 189 hasta evinden alarak en yakın hastanelere ulaştırıldı. 218 mahsur kalma olayına müdahale edilerek, binlerce vatandaşımız sağ salim kurtarılmıştır. Özel İdaremiz, güç koşullara rağmen 510 kilometre yol açmıştır. Karayolları 14 iş makinası ile yol ağında bulunan yolları açık tutarak, çalışmalarına devam etmektedir" denildi.

YANLIŞ ŞERİT İHLALİ YOLLARI KAPATIRDI

Yer yer 1.5-2 metreye ulaşan kar kütlelerinin temizlenmesi için başlatılan çalışmalarda çok az mesafe katedildiğini açıklamasında dile getiren Vali Cengiz, "Bu durum yolda kalan vatandaşlarımıza ulaşımımızı güçleştirmektedir. Cizre-Nusaybin karayolunun Cizre sorumluluk sahasında, kayarak yolu enlemesine kapatan bir TIR'ın arkasında beklemek yerine, araçların temiz olan karşı şeritte yol almak üzere şerit ihlali yapmaları, trafiği tam bir açmaza sokmuştur. Araçların, işlek yolu karşılıklı tıkamaları nedeniyle karla mücadele etmekte, yolu açabilmekte henüz mümkün olmamıştır. Nusaybin Kaymakamı, jandarma komutanı ve karayolları bölge müdürüyle birlikte gece saat 03.00'da oradaydık. Vatandaşlara 2 bin kumanya hazırlatarak bölgeye gönderdik" diye konuştu.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber