Bağ-Kur'luya tedavi müjdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prim borcundan dolayı yıllardır hastanelerden faydalanamayan 2 milyon Bağ-Kur'luya hükümetten müjde geldi. Genel Sağlık Sigortası ile herkes tedavi olabilecek.

Prim borcundan dolayı yıllardır hastanelerden faydalanamayan 2 milyon Bağ-Kur'luya müjde. Genel Sağlık Sigortası ile 2007'de herkes tedavi olabilecek.

Türk insanına Genel Sağlık Sigortası (GSS) imkânı getiren Sosyal Güvenlik Reformu, bugüne kadar çeşitli sebeplerle bağlı bulundukları kurumlardan sağlık hizmeti alamayan milyonlarca kişiye insanca yaşama hakkı tanıyor. Önceki aylarda çıkarılan Prim Affı ile geçmişe yönelik borçlarını yeniden yapılandırma imkânı bulan Bağ-Kur sigortalıları, reformdan en büyük avantajı sağlayan kesim olacak.

10 MİLYON KİŞİ

Esnaf, şoför, ev kadını, serbest meslek sahibi ve Tarım Bağ- Kur'a tabi çiftçilerden oluşan yaklaşık 2 milyon Bağ-Kur sigortalısı, prim borçlarını ödeyemedikleri için halen bu kurumdan sağlık hizmeti alamıyor. Bakmakla yükümlü oldukları aileleri ile birlikte toplam sayıları 10 milyonu bulan geniş halk kesimi, ne hastaneye gidip doktora ücretsiz muayene olabiliyor, ne de herhangi bir tedavi imkanına sahip. Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında uygulamaya sokulacak olan Genel Sağlık Sigortası işte bu durumdaki vatandaşlara eksiksiz sağlık hizmeti verilmesini sağlayacak.

BORCU OLSA BİLE...

TBMM'de kabul edilen ve onaylanması için Cumhurbaşkanı'na gönderilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Bağ-Kur'a prim borcu bulunduğu için herhangi bir sağlık hizmeti alamayan dar gelirli bu kişilere insanca yaşama hakkı getiriyor. Kanuna göre, Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) uygulamaya gireceği 1 Ocak 2007'den itibaren sadece bir ay prim ödeyen vatandaşlar ?GSS Sigortalısı? kabul edilecek ve anında sağlık hizmetine hak kazanacak. Bu kişilerin, daha önce Bağ-Kur'a borcu olup olmadığına ise hiç bakılmayacak.

30 GÜNLÜK PRİM YETERLİ

Kanunun 67. maddesi, Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanmak için vatandaşlara sadece iki şart getiriyor. Şartlar şöyle:

1- Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, hastaneye başvurduğu tarihten önceki son bir yılda toplam 30 günlük prim ödemiş olması.

2- Başvurduğu tarihte kısa ve uzun vadeli sigorta primleri dahil Genel Sağlık Sigortası prim borcunun bulunmaması.

Bu iki şartı yerine getirdiği taktirde, daha önce borcu olsa bile Bağ-Kur'lu istediği sağlık hizmetini ücretsiz ve eksiksiz alabiliyor.

KİMSE MAHRUM DEĞİL

Genel Sağlık Sigortası'nın bütün vatandaşları sosyal güvenlik şemsiyesi altına alacağını bildiren AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Mehmet Zekai Özcan, BUGÜN'e şu açıklamayı yaptı:

?Kanunu hazırlarken bu duruma özellikle dikkat ettik. Milyonlarca Bağ-Kur sigortalısı ile köylerde tarımla iştigal eden Tarım Bağ- Kur'luların ödeyemeyecekleri rakamlara ulaşmış borçları nedeniyle sağlık hizmetinden mahrum kalmamalarını istedik. Ayrıca, Genel Sağlık Sigortası ile kendilerine sosyal güvenlik sistemi şemsiyesi altına alabilmek için bir şans daha ortaya çıkardık.?

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber