2053'te hepimiz şef olacağız

Bugün doğan çocukları 40 yıl sonra nasıl bir çalışma hayatı bekliyor? Fransız uzmanlar 40 yıl sonra çalışma hayatının nasıl olacağıyla ilgili bir projeksiyon yaptılar. İşte 2053’te çalışanları bekleyen 7 temel değişiklik:

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2013 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha uzun yıllar, kısa mesailer

Uzmanlar bugün doğan çocukların pek çoğunun 100 yaşını göreceğini tahmin ediyorlar. Böyle olunca çalışma hayatı da ortalama ömürle birlikte uzayacak. Ancak yeni teknolojiler sayesinde insanlar bir ömür boyu, haftanın 5-6 günü, günde 8 saat gibi bir tempoyla çalışmak zorunda kalmayacaklar. Emeklilik diye bir şey kalmayacak. Yarının insanları emekliliği, iş hayatından tamamen çekilmek, sosyal hayattan çekilmek olarak algılayacaklar.

Emeklilik diye bir şey olmayacak. İnsanlar daha uzun ve daha sağlıklı yaşayacakları için ister çalışacaklar ister çalışmayacaklar. Pek çok 'sıkıcı-yorucu' işi robotlar üstlenecek. İnsanlar belki de 50 senedir robotları çalıştırıp sırt üstü yatmayı hayal ediyor. Bu kadar olmasa da, 2053'te her işi değil ama birçok 'tatsız' işi robotlara devretmiş olacağız.

Önümüzdeki 10-15 yıl içinde robotlar, insanların yaptığı hareketlerin neredeyse hepsini yapabilir hale gelecekler. Bugün zaten sanayide (mesela otomotivde) 'manuel' işlerin çoğunu robotlar yapıyor. Yakında fabrikalarda robotlar, bilgisayarlar hatta avatarlar çalışacak.

PARDON! İŞE GİTMEK Mİ?

Büro ve 'fiziksel şirket' kavramları ortadan kalkacak. 2053'te 'işe gitmek' diye bir şey olmayacak. 'İşyeri' tarihe karışacak. İşimizi, evden, co-working (ortak çalışma) alanlarından, uçaktan, lokantadan, parktan yapacağız. 'Büro' tamamen ortadan kalkmayacak belki, ama 'ara sıra uğranan bir yer' haline gelecek.

Şef kalmayacak, herkesin görüşü alınacak. 2053'te bugünkü anlamıyla artık şeflik, 'manager'lik ve hatta karmaşık organizasyon şemaları kalmayacak. Şirketlerde hiyerarşi azami 2 seviye olacak. En azından yönetimde söz sahibi hale gelen temsilcileri vasıtasıyla, çalışanların fikir ve görüşleri sistemli olarak dikkate alınacak.

Herkes sık sık meslek değiştirecek. İnsanlar ömür boyu meslek, görev ve departman değiştirecekler. Her çalışan 'kendine özel' haklara sahip olacak. Kişiye özel formasyon alacak. Aynı anda birden çok iş ve görev almak yaygın olacak.

KAYTARMAK TARİHE KARIŞACAK

Yeni teknolojiler bizi sürekli denetleyecek. Kimi uzmanlar çalışma hayatının çok daha kuralsız ve esnek olmasına karşın, denetimlerin daha sıkılaşacağını düşünüyorlar. Bazı görevler ve yetkiler için 'genetik testler' uygulanacağını, yeni tıbbi imkanlar kullanılarak insan-iş uyumu testleri yapılacağını tahmin ediyorlar.

Hatta uzaktan çalışma hakkına karşılık insanlardan denetimi kabul etmelerinin isteneceğini, çalışanın koluna takılan bir implantla 'gerçek zamanla' ne kadar çalıştığının ölçüleceğini, bilgisayarların şahsi mesajları, girilen internet sitelerini vs dikkate alarak, çalışanın 'gerçek zamanla' ne kadar süre çalıştığını izleyeceğini ve ücretlendirmenin buna göre yapılacağını öngörüyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber