Türkiye'yi dijital çağa taşıyacak MERNİS projesi, nüfus hizmetlerinin bilgisayarla yürütülmesi noktasında tamamlanmış durumda.

Haber Giriş : 12 Ocak 2004 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi dijital çağa taşıyacak MERNİS projesi, nüfus hizmetlerinin bilgisayarla yürütülmesi noktasında tamamlanmış durumda.

Artık nüfus kaydı, nüfus kayıt örneği, veraset ilmühaberi, yeni nüfus cüzdanı istendiğinde, işlem birkaç dakikayla ifade edilecek bir sürede tamamlanıyor MERNİS'in yeni aşaması, mevcut veri tabanından diğer kamu kurumlarının da yararlanması... Mayıs 2004'te gerçekleşecek 'Tek Numaraya Geçiş' sistemi ile vatandaşlık numarası; artık vergi ve sosyal güvenlik sisteminde de kullanılacak

MERKEZİ Nüfus İdaresi Sistemi, kısa adıyla MERNİS; Türkiye'nin 21. yüzyıldaki en önemli projelerinden. Her ne kadar adı itibariyle sadece nüfus ile ilgili bir projeymiş gibi görünse de aslında Türkiye'yi "dijital çağa" taşıyacak en büyük altyapı projesi. Sistem; Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması, vatandaşlık numarası adıyla herkese bir numara verilmesi, bu numaranın vergiden askerliğe, sağlıktan eğitime hatta bankacılık sistemine kadar hayatın her alanında kullanılmasını kapsıyor. Her vatandaşa, kendileriyle ilgili her türlü bilginin depolandığı bir "akıllı kart" veriliyor; bu kart sayesinde kişinin kimliği örneğin parmak izinden tanınabiliyor.

70 'LERDE ORTAYA ATILDI
BİR tuşa basarak 5 yıl sonra kaç tane çocuğun okula başlayacağı ve bunlar için ne kadar okul, öğretmen gerektiği planlanabiliyor; o gün kaç kişinin işsiz olduğu, kaç kişinin yeni işe girdiği öğrenilebiliyor. Kısacası, MERNİS ile Türkiye her açıdan ölçülebilir, kontrol edilebilir ve planlanabilir bir ülke olacak. Projenin fikir babası olan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, bu sözlerle açıklıyor MERNİS'in ne olduğunu... MERNİS projesini yürüten Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün başında bulunan Cengiz Aydoğdu ise, MERNİS'in yeni aşaması olan "Tek Numaraya Geçiş"in 2004 Mayıs'ında gerçekleşeceğini ve artık vatandaşlık numarası, vergi ve sosyal güvenlik sisteminde de kullanılmaya başlanacağını söylüyor.

RAFLARDA TOZLANDI
BU fikrin 1971 yılında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ulaştığını kaydeden Genel Müdür Aydoğdu 1973-74 yıllarında ODTÜ'de bunun projelendirildiğini ifade ediyor. "Ne yazık ki bu ilk çalışmadan sonra proje hep raflarda kalmış" diyerek ekliyor: "MERNİS için '30 yılda bitirilemedi' deniyor. Bu gerçeği ifade etmiyor. Çünkü 1970'lerde bu proje fikri ortaya atıldı ama erken olduğu düşünüldüğü için uzun yıllar rafta durdu. 1996 yılında bir Dünya Bankası kredisi temin edilince taşra teşkilatlarına ilk bilgisayarlar alındı. Yani MERNİS'in gerçek startı 1996'dadır. 2001 yılında da projenin ilk hali hayata geçti. MERNİS'in en zor aşaması bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması yani veri girişiydi. Bunun için çok basit bir program yazıldı. Bunlar vasıtasıyla nüfus kütüklerindeki bilgiler bilgisayarlara aktarıldı. Sonra asıl yazılım çalışmasına geçildi. Tüm bu yazılımları hep kendimiz geliştirdik. MERNİS'in tümü, tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi."

sabah


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber