Kamubank-Der Danıştay 5. Dairesinin İFP'lere ilişkin verdiği karar hakkında bir basın açıklması yayımladı.

Haber Giriş : 12 Ocak 2004 22:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamubank-Der Danıştay 5. Dairesinin İFP'lere ilişkin verdiği karar hakkında bir basın açıklması yayımladı.

Aşağıdaki açıklama www.memurlar.org sitesinden alınmıştır.

Konuya ilişkin görüşleriniz için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

KAMUOYUNA

Son günlerde, basında yer alan kamu bankalarının özelleştirilmelerinin ertelendiği, Pamukbank'ın bir kamu bankası ile birleştirileceği ve Danıştay 5. Dairesi'nce verilen bir kararla kamu bankalarında ?İstihdam Fazlası Personel? belirleme yetkisinin, hukuka aykırı olarak yetkisiz organlar tarafından kullanıldığının anlaşılmasıyla ilgili olarak Derneğimiz, 16.0000 kamu bankası çalışanını ilgilendiren sorunlara ilişkin, aşağıdaki görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşma gereği duymuştur:

1 ? Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan ekonomik krizlerin suçlusu olarak gösterilmeye çalışılan, krizden çıkış için mutlaka özelleştirilmeleri gerektiği dile getirilen kamu bankalarının IMF'nin ?15 günde 15 yasa? dayatmasının koşullarından biri olarak ?yeniden yapılandırıldığı? henüz unutulmamıştır.

Hukuka aykırı olarak ?sorumsuz? kılınan Vural AKIŞIK başkanlığındaki Kamu Bankaları Ortak Yönetimi Emlakbank'ı tasfiye etmiş, Ziraat ve Halk Bankası'nda da kamu hukukuna tâbi personelin, iş kanunu hükümlerine tâbi olarak çalıştırılmasını olmazsa olmaz bir koşul olarak dayatmıştır.

2 - Kamu bankalarının özelleştirilmesi amacıyla çıkarılan ilk yasada (4603 sayılı yasa), özel hukuk hükümlerine tâbi olarak çalışma, personelin isteği ve yönetim kurulunun uygun görmesi koşuluna bağlanmış iken, ortak yönetimin iş başına getirilmesinden sonra çıkarılan ikinci yasada (4684 sayılı yasa) ?İstihdam Fazlası Personel?i belirleme yetkisi yönetim kurullarına verilmiştir.
Ortak yönetim kurulu bu yetkiyi personelin özel hukuk hükümlerine tâbi olarak çalışması için zorlayıcı bir unsur olarak kullanmış ve işçi statüsünde çalışmayı kabul etmeyen personel, ?İstihdam Fazlası Personel? sayılıp diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmek üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmiştir. Tahmin edilebileceği gibi bu da arzu edilen sonucu vermemiş ve personelin büyük bir bölümü, özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışmayı kabul etmemiştir.

4 - Bunun üzerine çıkarılan üçüncü yasa ile (4743 sayılı yasa) özel hukuk hükümlerine tâbi olarak çalışmayı yani işçi statüsüne geçmeyi kabul eden personele, sözleşmesinin 31 Aralık 2003'e kadar feshi durumunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilme güvencesi getirilmiş; ayrıca, yönetim kuruluna, dilediği personele sözleşme teklif etme veya etmeme yetkisi verilmiştir.
Bu yetkinin yönetim kurullarına tanınması bile hukuken tartışmalıyken, aynı hukuk tanımaz anlayışın bir parçası olarak Vural Akışık Başkanlığı'ndaki ortak yönetim tarafından, ?İstihdam Fazlası Personel?i belirleme yetkisi hukuka aykırı olarak alt organlara devredilmiş ve personel hukuken yetkisiz kişiler tarafından bankalarından uzaklaştırılmıştır.

Bankalarından zorla uzaklaştırılan personele ikinci bir vurgun Devlet Personel Başkanlığı'ndan ve gönderildikleri kamu kurumundan gelmiş, kazanılmış haklar yok sayılmış unvan kayıplarını maddi ve manevi kayıplar izlemiş, mağduriyet sürüp gitmiştir.

5 ? Bu kayıpların önlenmesi amacıyla başlatılan hukuksal mücadelenin ilk sonuçlarından biri Danıştay 5. Dairesi'nce verilen, 2003/2471 Esas sayılı kararla ortaya çıkmış, yetki devrinin hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır. Bu karar uyarınca, kamu bankalarında, ?Yönetim Kurulu? dışındakilerce ?İstihdam Fazlası Personel? olarak belirlenip diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelle ilgili işlemlerin, hukuki yönden sakat olduğu açıktır. Bunu ?İFP? için dava açan diğer personelin davalarının lehe sonuçlanması ve işlemlerin iptalinin izlemesi beklenmektedir.

6 - 4603 sayılı yasa ile kamu bankalarının 3 yıl içerisinde özelleştirilmesi, bu sürenin yeterli olmaması durumunda Bakanlar Kurulu tarafından 1,5 yıl uzatılabilmesi kuralı getirilmiştir. Anımsanacağı gibi kamu bankalarının özelleştirilmesi ilk kez 1994'te çıkan 4046 sayılı Yasa'da yer almış ve o günden bu güne yaklaşık 10 yıl geçmiştir.

Beklendiği ve tahmin edildiği gibi 4603 sayılı yasada öngörülen süre dolmuş ve kamu bankaları özelleştirilememiştir. Kamu bankalarının özelleştirilmelerinin Pamukbank ve Vakıfbank'ın özelleştirilmesi sonrasına bırakıldığı IMF'e verilen niyet mektubunda ifade edilmiştir. Bilindiği kadarıyla Bakanlar Kurulu'nun bir uzatma kararı da yoktur.

Hukuk Devletine olan inancın bir gereği olarak, hukuka aykırılığı yargı kararı ile açıkça ortaya konulmuş olan uygulamaların olumsuz sonuçlarının giderilmesi ve mahkeme kararlarının uygulanması zorunludur.

Bu nedenle, hukuka aykırı işlemlerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen ve ihtisas alanları dışında çalışmak zorunda bırakılan 16.000 kamu bankası çalışanının haklarını teslim eden ve mağduriyetlerini gideren bir yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

7 - Diğer yandan, 2003 sonuna kadar özelleştirilme sözü verilen ve el konma biçimi, nedeni ve diğer sonuçları da günlerce tartışılan Pamukbank'ın Halkbank'a devredileceği iddia edilmektedir. Halkbank'ta, yukarıda değinilen hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle, personel sorunu yaşandığı doğrudur ve bu sorunu da Pamukbank'ın Halkbank'la birleştirme suretiyle çözülmeye çalışılması, 16.000 kamu bankası çalışanının alelacele, kamu yararı gözetilmeden ve objektif kriterlere dayandırılmadan, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledildiğinin de açık bir göstergesidir.

Eğer kamu bankalarında personel sorunu varsa, -ki, vardır- bunun çözümü, 16.000 kamu bankası çalışanı ile ilgili olarak, kamu yararına, hukuka ve hakkaniyet ilkelerine uygun bir yasal düzenleme yapılmasıdır.

Bu amaçla halen, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen personel için ?Kadro karşılığı sözleşmeli personel? statüsünün getirilerek, bankalardaki kamu payı % 50'nin altına düşünceye kadar bu statü ile çalışmalarına olanak sağlanması en uygun çözüm olacaktır.
Saygılarımızla

KAMUBANKDER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber