Doçentlik sınavuna başvurabilmek için "En az üç yıl Yardımcı Doçentlik kadrosunda çalışmış olmak" şartı engelleyici zihniyetin eseridir.

Haber Giriş : 12 Ocak 2004 22:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doçentlik sınavuna başvurabilmek için "En az üç yıl Yardımcı Doçentlik kadrosunda çalışmış olmak" şartı engelleyici zihniyetin eseridir.

Konuya ilişkin görüşleriniz için www.memurlar.org adresindeki Forum bölümünü kullanabilirsiniz.

Memurlar.net sitesinde 11.01.2004 tarihinde yayınlanan ve Üniversitelerarası Kurul'un hazırlamış olduğu Yükseköğretim Kanunu Taslağında Doçentlik Sınavı Başvurusu Koşulları içerisinde yer alan "En Az Üç Yıl Yardımcı Doçentlik Kadrosunda Çalışmış Olmak" şartını mantıklı bulmak mümkün değildir. Bu mantığa göre 3 yıl yardımcı doçent olarak çalışan biri doçentlik sınavı için olgunlaşmış(!) olacaktır. Ayrıca yine bu mantıkla tüm akademik unvanlar için bekleme süresi konulmalı ve herkesin korumak istediği koltuk garanti altına alınmalıdır.

Şu an 12 yıl sınırını düşünen bir çok yardımcı doçentin olduğu üniversitelerimizde Doçentlik Sınavı Başvurusu için "En Az Üç Yıl Yardımcı Doçentlik Kadrosunda Çalışmış Olmak" şartının getirilmeye çalışılmasının arkasında tamamen başarılı akademisyenlerin engellenmeye çalışıldığı niyetinin var olduğu düşünülmektedir.

Zaten öğretim üyesi sıkıntısı olan bir çok üniversite için, doktoralı öğretim elemanlarının bir an önce doçent olması yolunda motivasyon gerekirken, ÜAK'un böyle bir şartı Doçentlik Sınavı Başvuru Koşulları arasına sıkıştırması iyi niyetli olarak anlamlandırılamamaktadır.

Modern dünyada başarının önündeki tüm engeller kaldırılıp 14 yaşındaki bir öğrenci doktora eğitimi alabilirken (ABD'de yaşanan ve NTV'nin VE İNSAN programının haber yaptığı olay) ülkemizde başarılı gençlerin önüne yıl sınırı koymak hangi mantıkla açıklanabilir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur?
Saygılarımızla?

Bir Grup Doçent Adayı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber