AÜ. Rektörü Akaydın, hakkındaki iddialara yanıt verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2006 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bir siyasi partinin il başkanının ortaya attığı ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal'ın da adının karıştığı iddiaları yalanladı.

Prof. Dr. Mustafa Akaydın ''9. Uluslararası Akdeniz Gençlik Şenliği'' ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin SHP Antalya İl Başkanı Kubilay Döşeyen'in basın açıklamasında gündeme getirdiği iddialara ilişkin soruları yanıtladı.

Üniversite ve kendisi hakkında yapılan iddiaların asılsız ve yakıştırma olduğunu belirten Akaydın, rektörlük makamının son derece özel ve onurlu bir görev olduğunu söyledi.

Rektörün siyasal mesajlar vermesi ve siyasete yönelik gelecekle ilgili yaklaşımlar içinde olmasının doğru olmadığını vurgulayan Akaydın, ''Hiçbir şekilde siyasetle üniversitenin ilişkisi yoktur. Bunu doğru bulmuyorum. Çünkü üniversiteler siyaset dışı kurumlardır. Ben kesinlikle siyaset dışıyım. Hakkımdaki iddialar yakıştırmadır'' dedi.

''Rektörün sırtından popüler olmak için, rektörü ve üniversiteyi kullanmak isteyenlere'' hiç yanıt vermediğini belirten Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Sayın Deniz

Baykal'ın kızı, üniversitemizin saygın bir profesörü ve bilim adamıdır, 3.5-4 yıl önce de profesör olmuştur. Bu olaydan 1-2 yıl öncesinde üniversitemizin nükleer tıp anabilim dalında hırsızlık yapılmıştır. Hırsızlıkla ilgili konu savcılığa ve mahkemeye intikal etmiştir. O dönemin savcıları olayın takipçisidir. Üniversitede de iç soruşturma açılmıştır. Bir öğretim üyesi de ihmali olduğu için ceza almıştır. Ama bu kişi, sayın Baykal'ın kızı değildir. Etik olarak bunun detayları hakkında bilgi vermek durumunda değilim. Konu, o günün savcılarına intikal etmiştir. Dolayısıyla hiçbir şekilde sümenaltı edilmemiştir. Kaldı ki bu durum benim rektörlüğüm döneminde değil, bir önceki dönemde olmuştur. Üniversite de bu olaya müdahil olarak katılmış ve elinden geleni yapmıştır. Hırsızlığı yapan üniversite görevlisi de tutuklanmıştır. Bu iddialar ucuz politika yapma uğraşlarıdır.''

''KAMUDAN 30 MİLYON YTL ALACAĞIMIZ VAR''

Akaydın, üniversite olarak SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve diğer resmi kurumlardan 30 milyon YTL alacakları, 17 milyon YTL de borçları olduğunu söyledi.

Alacaklarını tahsil edemedikleri için üniversite ve tıp fakültesinde yatırım yapamadıklarından yakınan Akaydın, bu yılın ikinci yarısından sonra sıkıntının kalkacağını düşündüklerini bildirdi.

Üniversitelerin kamu kaynakların kesilmesinin Avrupa'da da görüldüğünü ifade eden Akaydın, Avrupa ülkelerinde kamudan üniversitelere öğrenci başına aktarılan kaynağın 6 bin 500-7 bin, Türkiye'de ise 1000 dolar olduğunu vurguladı.

Üniversite döner sermaye gelirlerinin azaldığını, bunun da kendilerine 25 milyon YTL'ye malolduğunu ifade eden Akaydın, ''Kamu alacaklarını tahsil etmekte güçlük çekiyoruz. Borçlarımız artmıştır. Kamunun üniversitelere aktardığı kaynakların kesilmesi, üniversitelerin kalitesini ve prestijini düşürmektedir. Eğitimde kalite düşmeye başlamıştır'' dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakatın'ın bu sorunun çözümü konusunda söz verdiğini, ancak bugüne dek sorunun çözümlenmediğini dile getiren Akaydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e sorunları hakkında rapor verdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber