IMF: Türkiye'nin İran'a altın satışı doğru atılmış bir adımdı

IMF, son raporunda İran’a altın ihracatına da değindi ve “İran’a altın satışı ve Ortadoğu’nun inşaası gibi faktörler çeşitlendirilmiş pazara doğru, iyi bir adımdı” dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
IMF: Türkiye'nin İran'a altın satışı doğru atılmış bir adımdı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye hakkındaki çeşitli ekonomik konuları ele aldığı son raporunda İran'a altın ihracatıyla ilgili de tespitlerde bulundu. IMF, "Türk ihracatçıları, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine doğru çeşitlendirmeye gittiler. Bu kısmen 2012'de İran'a altın ihracatı ve Ortadoğunun çatışma sonrası yeniden inşaası gibi geçici faktörlerin öncülüğünde oldu. Atılan bu adımlar, doğru yönde atılmış bir adımlardı" saptamasında bulundu.

TÜRKLER PAZARI ÇEŞİTLENDİRDİLER

Raporda İran'a altın satışlar konusunda şöyle denildi: "Türk üreticilerin adaptasyon yeteneği ortada. İhracatçılar geleneksel Avrupa destinasyonlarından, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine doğru çeşitlendirmeye gittiler. Bu kısmen 2012'de İran'a altın ihracatı ve Ortadoğunun çatışma sonrası yeniden inşaası gibi geçici faktörlerin öncülüğünde oldu. Bütün bunlara rağmen bu gelişme daha çeşitlendirilmiş bir ihracat pazarına doğru, doğru yönde atılmış bir adımdı."

ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİYE GEÇTİ

IMF ayrıca Türkiye'nin, orta teknolojili ihracat ürünlerine doğru başarıyla yöneldiğini de bildirdi. 2003-2013 arasında orta teknolojili ihracat mallarının yüzde 50'den yüzde 64'e yükseldiğini kaydeden IMF, "Ancak, Türkiye'nin ihracatının eş seviyedeki ülkelerin neden gerisinde kalmaya başladığını açıklayacak şekilde yüksek teknolojili ürüne yöneliş daha sınırlı kalmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber