10 kuruşun maliyeti 4 milyar dolar

Enerji Bakanı Yıldız, İstanbul merkezli operasyonun da etkisiyle yükselen doların Türkiye’nin petrol faturasını artırdığını söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
10 kuruşun maliyeti 4 milyar dolar

Yıldız "Doların 2.0'dan 2.10'a çıkması 4 milyar dolarlık maliyet artışı getiriyor, bu çok ciddi bir rakam" dedi.

YÜKSELEN DOLAR, TÜRKİYE'NİN PETROL FATURASINI ARTIRIYOR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doların 2 liradan 2.10 liraya çıkmasının Türkiye'nin enerji faturasına 4 milyar dolar ek yük getirdiğini söyledi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu başkan ve üyelerini kabul eden Yıldız, programda gazetecilerin soruları üzerine İstanbul merkezli operasyonun da etkisiyle yükselen dolardaki artışın enerji fiyatları üzerine etkilerini değerlendirdi.

Artışlar yansıtılmıyor

Yıldız, her döviz hareketlenmesinin, fiyatların yükselmesinin, olumsuz bir haber olduğunu, bunları sanayiciye, tüccara, vatandaşa yansıtmamak için çaba gösterdiklerini dile getirdi. Yıldız 'Yükselen dolar kurunun Türkiye'nin enerji faturasına yansıması ne olur?' sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Bu değerlendirmeler için süremiz var. İnşallah ay sonunda bunun değerlendirmesini yapacağız. Bu hafta da meteoroloji, havanın soğuk olduğunu gösteriyor. Özellikle doğal gaz tüketiminde hazırlıklarımızı yaptık. Ancak, bazı aksaklıklar olabiliyor, kompresör sistemlerinde olabiliyor. Enerji maliyetlerimizi dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Tabii ki AB'nin böyle bir sorunu yok. Dövizle alıp dövizle satıyorlar. Fiyatların yükselmesi bizim için olumsuz bir haberdir. Bunları vatandaşlarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz. Bunun için yerli kaynaklara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Enerji ile yatırım yapan arkadaşlarımızı da var. Bizim, doların 2.08'den, 2.10 çıkması 10 milyon dolar maliyet artışı getiriyor. Bu ciddi önemli bir rakam. Şu an 2.09 TL'de olması da bizim için maliyetlerimizi olumsuz etkilemektedir. Ama önemli olan; bu maliyetlerin vatandaşlarımıza yansımamasıdır. Kendi içinde balans edici bir sistem kuruyor olmamızdır. Bizim de gayretimiz budur."

Testler tamam K. Irak petrolü Ceyhan'a geldi

Bakan Yıldız, Kuzey Irak petrolünün sevkiyle ilgili testlerin tamamlandığını, çalışmaların Ceyhan'a kadar geldiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye'ye ulaştıracak boru hatları ile ilgili testlerin Silopi'ye kadar tamamlandığını, çalışmaların Ceyhan'a kadar geldiğini söyledi. Yıldız akışın da bundan sonra başlayacağını söyledi. İNTES heyetini kabulünde soruları yanıtlayan Yıldız, Kuzey Irak petrolünün akışının zamanlaması konusunda ise "Önümüzdeki hafta bu konuyu değerlendiririz" dedi. Yıldız Irak'ın petrol işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile Bağdat'ta görüşmeler yaptığını hatırlatarak "Bu çerçevesinde bu petrolün buradan akacağına inanıyorum" dedi. Yıldız "Merkezi Irak hükümeti yetkililerinin bulunmasıyla, refakatiyle beraber bu işin başlayacağını söylemiştik... Bununla işlem başlamış olacak" diye konuştu. "Petrolün Ceyhan'a ulaştığını söylediniz miktar tespiti ile alakalı bir rakam var mı?" sorusunu da Yıldız, şöyle cevapladı: "Biz, testleri tamamladık. Bundan sonra çalışmalar başlatılacaktır. Çünkü biz başından beri söylediğimiz, Merkezi hükümet yetkililerinin, bulunması ile berber bu işin başlayacağını söylemiştik. Bu petrol Türkiye'nin petrolü değildir. O yüzden bunların paralandırılmasına kendilerinin refakat etmesi kadar, doğru bir şey yoktur. Bu şekli ile aynen bahsettiğimiz şekilde başlamış olacak. Önümüzdeki hafta bu konuyu değerlendiririz."

'Dış mihraklar güçlü Türkiye'den rahatsız oluyor'

Enerji Bakanı Taner Yıldız'la görüşen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, İstanbul merkezli operasyon ile ilgili olarak "İş dünyası olarak gelinen noktadan çok rahatsız olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye ne zaman güçlendi ise, kalkınma hamlesinde bulundu ise yabancı güçler ve dış mihraklar bundan rahatsız oluyorlar" dedi. Koloğlu "Türkiye büyük bir ülkedir. Takdir ederseniz ki 2003'ten beri 11 yıldır Türkiye de istikrar ve güçlü bir hükümet mevcuttur. Bu hükümet sayesinde Türkiye kalkınma yolunda büyük adımlar atmıştır. Geldiği noktalar çok önemlidir. Şu da bir gerçektir, 2008'deki olan dünya krizinden Türkiye çok az etkilenmiştir. Nitekim bu krizler Türkiye'nin güçlü olduğunu ispat etmiştir. Sonuçta Türkiye, büyük ülkedir, bu konuda da rahatlıkla aşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber