Şehidiye Camisi ziyaretçi akınına uğruyor

Tarihi kent Mardin'i gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin Şehidiye Camisi ve Medresesi'ne yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehidiye Camisi ziyaretçi akınına uğruyor

Sultan Melik Nasruddin Artuk Aslan tarafından 1201-1239 yaptırılan ve kendisinin de buruya gömüldüğü belirtilen tarihi cami ve medrese yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor. Şırnak'tan kente gezi amaçlı gelen Tamer Caner Şehidiye Camisi'nin çok güzel olduğunu söyledi. Mardin'in eşsiz tarihi karşısında çok güzel zaman geçirdiklerini belirten Caner, "Mardin'i gezerken Şehidiye Camisi'ni de dolaşmak istedik, gerçekten çok güzel bir yer, tarihi yapısı ve işlemeleri çok güzel, insanın gözü kamaşıyor böyle güzel bir cami karşısında. Allah yapanlardan razı olsun" dedi.

Batman'dan gelen başka bir ziyaretçi Zafer Çiçek ise, bugüne kadar gezdiği en güzel mekanlarından birinin Şehidiye Camii olduğunu söyledi. Çiçek, "İnsanların buraya gelerek hem medreseyi hem de camiyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Yapı bakımından bir çok güzelliği içinde barındıran bir yer" diye konuştu.

ŞEHİDİYE MEDRESESİ VE CAMİİ

Şehidiye Mahallesi'nde PTT binasının karşısında yer alır. Bu yapının Sultan Melik Nasruddin Artuk Aslan tarafından 1201-1239 yaptırıldığı ve kendisinin de buraya gömüldüğü bildirilmektedir. Eyvanlı, revaklı, avlulu medresenin portalindeki taş işçiliği, caminin kuzey cephesi ile 1916-17 yıllarında yaptırılan minaresindeki işçilik, görenleri hayran bırakıyor. Camiye "Şehidiye" adının verilmesi, Abdulgani Efendi tarafından, caminin temeli atıldığında ortaya çıkan birkaç şehid mezarına ve Vezir Nizameddin Bakış'ın savaşta şehit düşen kölesi Lulu'nun cami yapılmadan önce buraya gömülmesine bağlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber