Şener: Dinamik nüfusa sahipseniz o nüfus ülkeyi harekete geçirir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2006 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Bir ülkeye ait zenginlik o ülkenin kendi nüfusudur. Dinamik nüfusa sahipseniz o nüfus ülkeyi harekete geçirir'' dedi.

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Dünden Bugüne Türkiye Ekonomisi'' konulu panelde konuşan Bakan Abdüllatif Şener, bir ülkeyi ayağa kaldırmanın insanların elinde olduğunu belirtti.

İnsanların enerjisi ve dinamizminin önemli olduğunun altını çizen Şener, şunları söyledi:

''Bir ülkeye ait zenginlik o ülkenin kendi nüfusudur. Dinamik nüfusa sahipseniz o nüfus ülkeyi harekete geçirir. Kurumsal yapı kadar, insanımızın çalışması ve birbiri ile olan ilişkisi de önemlidir. Ülkeyi ayağa kaldıracak ülkenin dinamizmidir. Nüfusun bir kısmı kalkınma yarışı içinde değilse bu durumda kullanılmayan bir potansiyel vardır. Bu durumda eldeki tüm imkanlar kullanılarak bu potansiyel harekete geçirilmelidir. Eğer yaşadığınız dünyayı iyi göremiyor ve değerlendiremiyorsanız başarılı olamazsınız.''

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bir öğrencinin, ''cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkeye giren sıcak parayı etkiler mi?'' şeklindeki sorusuna Şener, şu karşılığı verdi:

''Cumhurbaşkanlığı seçimini sıcak para ile ilişkilendiren soruyu tam kestiremedim. Yani, (gürültü patırtı artar, piyasalarda hareketlenme olur) demek istiyorsunuz. Olayı tam öyle görmüyorum ben. Ülkemizde cari açık fazla. Ama finansman olarak sermaye girişi de çok fazla. 2005 yılına bakın, cari açık 22.8 milyar dolardır. Yani Türkiye'nin döviz gelirleri ile döviz giderlerinin arasındaki fark 2005 yılında 22.8 milyar dolar. Gerçekten çok büyük bir rakamı ifade ediyor. Ama bu açığı kapatmak için Türkiye'ye giren sermaye miktarı 44.4 milyar dolar. Yani giren para çok daha fazla. Ve bu giren paranın yüzde 57'si ya doğrudan yatırım olarak girmiş veya uzun vadeli sermaye girişi. Rakamlara bir bakın, 1980 ile 2000 yılları arasında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı 10 milyar dolardır. Sadece 2005 yılında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı 9.6 milyar dolardır. Dolayısıyla hemen kaçacak sıcak bir paradan çok ben, biraz soğuk paradan söz ediyorum.''

UNAKITAN HAKKINDAKİ GENSORULAR

Öğrencilerin milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili sorusunu ise Abdüllatif Şener şöyle yanıtladı:

''Parti programında, yargılanmanın önündeki tüm engeller ile birlikte konunun değerlendirileceği yönünde ifade vardı. Milletvekilliği dokunulmazlığı var.

Anayasanın dokunulmazlık zırhı içine aldığı tek bir kesim var o da milletvekilleri... Milletvekili dokunulmazlığı vardır ama milletvekili birine hakaret ederse o kişi gider tazminat davası açar. Tazminat ödeyen çok milletvekili de vardır. Milletvekilleri tazminat davalarında dokunulmazlık zırhının içerisinde değillerdir. Tüm bunların ele alınacağı ve bununla bağlantılı bir düzenleme yapılacağı parti programında mevcut idi. Ama böyle bir düzenleme henüz yapılmamıştır.'' Bir öğrencinin, ''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında üç kez gensoru verilmesiyle ilgili objektif bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusunu yanıtlarken de, ''Meclise üç kez gensoru verildi. Bu gensorularda ilgili bakan kendisini savundu. Daha sonra bir site oluşturdu. İddialar ile ilgili o siteye ulaşmak mümkün. Cevaplarını verdi ama burada başka bir sorun var. Yani tamam, meclis kürsüsünden cevaplar verdi, bir site kurdu burada cevaplar veriyor, bu cevaplar beni tatmin etti veya etmedi onu zaten takdirlerinize bırakıyorum'' demekle yetindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber