Rektör Sak: Çin sürekli gelişirken, Türkiye uyudu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2006 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Sak, Çin'in sürekli gelişirken Türkiye'nin uyuduğunu söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nce düzenlenen 'Türk Ekonomisi'nde Yapısal Dönüşüm' konulu konferansa konuşmacı olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Sak ile aynı üniversiteden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Özatay katıldı. Konferansa Konyalı işadamları ilgi gösterdi.

MÜSİAD Konya Şube Binası'ndaki konferansta konuşan Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin ekonomideki yeni gelişmelere ayak uydurması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Ekonomimizde yapısal dönüşümleri yapmak zorundayız. Çünkü dünya 15 yıl öncesinin dünyası değil. Son 10 yılda Çin'deki gelişmeler ve ekonomideki çalışmalar bizi zorlar hale geldi. Öyle çalışmalar yapıyorlar ki, bir yılda sanayi alanında 20 milyon kişiye istihdam ortamı yaratıyorlar. Yüksek teknoloji üreten ve ürettiği ürünlerin teknolojisini kendi ülkesine kuran bir ülke ile karşı karşıyayız. 1990 yılında Çin böyle gelişirken, biz uyuduk. Hiçbirşey yapmadık."

Prof. Dr. Sak, "Dünyada ekonomide ve teknolojide değişimler yaşanıyorsa, biz de rakiplere karşı güçlü olmak zorundayız. Ekonomide yapısal değişimleri ve dönüşümlere ayak uydurmalıyız. Dönüşümleri yaparken kontrollü ve yavaş yapmalıyız. Biz ise bunun aksini yapıyoruz. Bu nedenle de ekonomide büyük sorunlar yaşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman cari işlem açığının olacağını söyleyen Prof. Dr. Fatih Özatay ise, "Cari işlemler açığı ekonomideki kırılganlığı artırıyor. Bunun sebeplerinden birincisi Türkiye'de ekonomi büyürken, faizlerin artıyor. İkincisi de ihracat artarken, ithalatın da artmasından kaynaklanıyor. Öyle bir ekonomi yapımız varki, ithalata dayalı olmayan bir büyüme malesef ülkemizde olmuyor. Bu bize Türkiye ekonomisinde yüksek büyüme oranları ile cari açık arasında önemli bir bağlantının olduğunu gösteriyor" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren konferans sonunda konuşmacılara plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber