Belediyeler ihya olacak

Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün tamamen banka statüsüne kavuşması, belediyelerin işine yarayacak. Yeniden yapılanma kapsamında hazırlanan ?İller Bankası Anonim Şirketi Kanun Taslağı?nın üzerindeki çalışmalar son şeklini aldı. Halen Başbakanlık'ta olan taslağın, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor. Hazırlanan kanun taslağına göre İlbank, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların finansman ihtiyacını karşılayarak, mahalli hizmetlere yönelik proje hizmetlerine devam edecek.

Personel tam bankacı!
İlbank'ta sorumluluk tek bir mercide de olmayacak, Genel Müdürün yanı sıra bankanın Yönetim Kurulu Başkanı da olacak. Taslak uyarınca banka hizmetlerinin gerektirdiği görevler, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmayan sözleşmeli personel ile yürütülecek. Söz konusu personel, tamamen bankacılık işlemleri yapacak. Müdürlüğün anonim şirketine dönüşmesiyle, belediyelerin gelirleri üzerinde alınan yüzde 5 katkı payı uygulaması kalkacak, böylelikle Belediyeler milyon YTL'leri bulan ödemeden kurtulacak.

Hepsine borç yok!
Mevcut durumda 3 bin 225 adet belediye ile 81 İl Özel İdaresi İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne ortalama 600 milyon YTL ortaklık payı ödüyor. Belediyelerden söz konusu katkı payı 4 taksitle tahsil ediliyor. Böylelikle belediyelerin ödemelerinin ertelenmesine ve bazı kolaylıklara dönük çeşitli talepler de son bulacak. Banka tarafından kredibilitesi olmayan belediyeye borç verilmeyecek.

Anonim şirkete geçecek
Bu arada İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün misyonunda ise bir değişiklik olmayacak. Kâr amacı gütmeden belediyelere hizmet verme misyonu bulunan bankada mevcut yapı bir anlamda devam edecek. Daha önce banka olarak görülmeyen İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün bütün hak ve sorumlulukları anonim şirketine geçecek. İller Bankası, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve merkezi Ankara'da bulunan ?İlbank? adıyla, bir kalkınma ve yatırım bankası olarak faaliyet vermeye başlayacak. Banka'nın hisseleri, başka bir işleme gerek kalmadan ve bedelsiz olarak Hazine'ye devredilmiş sayılacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber