Evde bakıma ayda 2 milyon

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Turgut Sak, Niğde’de 2 bin 978 kişinin evde engelli bakım yardımı aldığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2014 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Evde bakıma ayda 2 milyon

Ailesi ekonomik yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç engelli bireylere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verildiğini hatırlatan Sak şunları dedi:

"Bu hizmetlerin iki asgari ücrete kadar olan kısmı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir. Yine aynı şartlarda bakımı aile bireyi ya da yakını tarafından karşılanan engelli birey için, bakımı yapan kişiye bir asgari ücrete kadar ödeme yapılmaktadır. Bakım hizmeti ve bakım ücretinden faydalanmak için ikamet edilen yerdeki İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne veya varsa İlçe Müdürlüğü başvurmak gerekmektedir"

2 BİN 978 KİŞİ BU HİZMETTEN YARARLANIYOR

Sak açıklamasının devamında, "Niğde genelinde 2 bin 978 kişiye evde bakım yardımı sağlanıyor. Yardım aylık 730,28 TL net ücret, kişi başı gelir sınırı 486,85 TL'dir. Kurum olarak ayda ise 2 milyon 153 bin 449,67 TL ödeme yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Evde bakım parası engelli bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır" diyen Sak evde bakım parası alma şartları hakkında bilgi verdi. Sak, "Engelli bireylerin evde bakım parası alabilmesi için üç şart gereklidir. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olduğu bakım raporu ile tespit edilmesi, ikincisi, engelli bireyin heyet raporu veren hastanelerden alacağı engelli sağlık kurul raporunun ağır engelli kısmında mutlaka "Evet "yazan bir ibare bulunması ve son olarak, engelli bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması gerekli olduğunun bakım heyeti raporu ile tespit edilmesidir" dedi.

Sak, evde bakım parası alabilmek için engelli bireyin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerektiğini, İlçe Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Kaymakamlıklara başvuru yapılabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber