Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri: Kırmızı etin yarısı kaçak

Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi verilerinin bile şu anda Türkiye'de üretilen kırmızı etin yüzde 50'sinin kaçak olduğunu doğruladığı savundu.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, yaptığı bir açıklama ile Ankara Adliyesi çalışanlarına at ve eşek eti yedirilmesini kınadı. Yapılan açıklamada "Dün İzmir'de halka domuz eti yedirildi, bugün Ankara'da at ve eşek eti, yarın ne yiyeceğiz" diye soruldu. Açıklamada, gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin tek elde yürütülmesi için çıkarılan Gıda Yasası'nda bu yetkinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na verildiği, ancak bu Bakanlığın görevini yapmadığı kaydedildi. Gıda yasasına yönelik çıkarılan her yönetmelikte sürekli yanlış düzenleme ve uygulamalar getirildiği ifade edilen açıklamada, sorumlu kişilerin bu etleri satanlar mı, yoksa buna izin verenler mi olduğu soruldu.

"Ülkemizde maaşını işverenden alan veteriner hekim, gıda ve ziraat mühendislerine maaşlarını aldığı kişiyi denetleme görevi verilmiştir. Tavukçuluk konusunda gerçekten modern tesislere sahip ülkemizin AB ülkelerine ihracat yapamamasının asıl nedenini de zaten bu durum teşkil etmektdir" denilen açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi verilerinin bile şu anda Türkiye'de üretilen kırmızı etlerin yüzde 50'sinin kaçak olduğunu doğruladığı savunuldu.

Açıklamada, Türkiye'de inek sütünden insanlara geçen malta humması hastalığından yılda 18 bin yeni vaka görüldüğü bildirilirken, sığırlardan insanlara keneler vasıtasıyla geçn Kırım-Kongo kanamalı ateşinden son 3 yılda 20 kişinin, kuş gribinden 4 kişinin hayatını kaybettiği anımsatıldı. "Şarbon hastalığı her tarafta kol gezmektedir" denilen açıklamada, bunun yanısıra gıda kaynaklı infeksiyon ve zehirlenmelerde son yıllarda rekora koşulduğu belirtildi. Açıklamada, et, süt, yumurta ve balıkta dentim olmadığı kaydedildi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber